Počela berba grožđa u Topličkim vinogradima

U Topličkim vinogradima u Gojinovcu, nedaleko od Prokuplja, počela je berba ranih sorti grožđa. Budu li vremenske prilike išle na ruku beračima očekuje se da ova berba bude završena tokom naredne nedelje.

–Ako su vremenske prilike nanele štetu najvećem broju poljoprivrednih proizvoda to se ne bi moglo reći za grožđe. Zbog toga se očekuje da ova godina bude rekordna po proizvodnji grožđa, izjavio je menadžer u Topličkim vinogradima Dragan Kovačević i dodaje da očekuje da ovogodišnji rod grožđa bude oko 300.000 kilograma.
Kovačević je istakao da je, zahvaljujući izuzetno velikom broju sunčanih dana i primeni svih zaštitnih mera, i kvalitet grožđa izuzetno dobar i dodaje da bi glavna berba u vinogradima trebala da počne u prvoj polovini oktobra.

Grožđe proizvedeno u vinogradima prerađuje se u sopstvenoj savremeno opremljenoj vinarini koja se nalazi na pet nivoa, ukupne površine od oko 9.000 metara kvadratnih.

Inače, najveće količine proizvedenog vina plasiraju se u Kinu, Japanu, a jedan deo i u zemljama Evropske unije.