Počinju 52.„Drainčevi susreti pesnika“

–Tradicionalna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“, koja će ove godine biti održana po 52. put zaredom, počinje  24. avgusta, a biće završeni 8. septembra.

plakat

–Ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste da je program koji je predviđen za 24. i 25. avgust siguran, a da ćemo ostali usklađivati prema situaciji, koja se bude dešavala sa korona virusom. Tako će tog prvog dana na samom otvaranju u 11:30 laureat ovogodišnje nagrade „Drainac“ Veroljub Vukašinović, položiti vence pijeteta na Drainčevu bistu na Hisaru i govoriti svoje stihove. U tome će mu se pridružiti i dramski umetnik Vico Dardić iz Beograda, koji tradicionalno na ovom mestu, kazuje Drainčeve stihove, rekao je Ognjanović govoreći o programu „Drainčevih susreta pesnika“.

U svečanoj sali Grada Prokuplja ili na Platou umetnosti na Hisaru u 12 časova, ovogodišnjem laureatu biće uručena nagrada „Drainac“. Odmah potom dobitnik nagrade će govoriti besedu, dok će sa portretom pesnika dobitnika nagrade, poštovaoce ove manifestacije upoznati predsednik žirija za dodelu „Drainčeve nagrade“ dr Goran Maksimović.

Za isti dan 24. avgust u 13:30, planirano je otvaranje izložbe Dušana Z. Milačića, u kojoj će učestvovati autor Jovan Mladenović, recenzent dr Goran Maksimović i koordinator projekta Dragan Ognjanović.

Od 19 časova bašta restorana „Varoški sokak“ rezervisana je za muzičko-poetsko veče, u kome će učestvovati dramski umetnik iz Beograda Vico Dardić i prokupački pesnik i glumac Srđan Živković. Na ovom mestu od 19:30 okupiće se i pesnici koji ove godine učestvuju u manifestaciji.

Sutradan 25. avgusta biće organizovan „Dan poezije“. On će biti održan od 12 do 15 časova u Pločniku i Prolom banji, u 17 časova pesnici će svoje stihove govoriti u Kuršumliji, dok će u 18:30 biti u Drainčevoj kući u Trbunju, a u 19:30 u Kulturnom centru u Blacu. Učesnici ovog pesničkog dana biće dobitnik nagrade „Drainac“ Veroljub Vukašinović, pesnici iz Republike Srpske Miladin Berić, Ranko Preradović i Živko Vujić, Trajče Kacarov iz Severne Makedonije, zatim Bratislav Milanović, Zoran H. Radisavljević, Miroslav Aleksić, Sunčica Radulović Torbica (predstavnica udruženja književnika Vojvodine), Milica Milenković i dramski umetnik Vico Dardić.

Direktor Biblioteke Dragan Ognjanović je naglasio da će o ostalom programu i eventualnim izmenama u njemu, ljubitelji poezije i poštovaoci lika i dela Rade Drainca, biti na vreme informisani.