Pokraj stada u planini – Jovica Kričak iz Žunja plete li plete

Jovica Kričak iz sela Žunje , mladi je čobanin koji plete predivne ručne radove . Od ranog jutra do prvog sumraka Jovica je pokraj stada u planini . Jovičino umeće sa iglama nagrađeno je i nagradom koja nosi naziv „ Zlatne ruke Brusa „ a koju dodeljuje turistička organizacija iz ovog grada .

video:

Priču o jednom za muškarca neobičnom poslu ili hobiju Jovica započinje objašnjenjem da je pletenje naučio još u osnovnoj školi , od svoje majke i bake . Ovog mladića pre nego što se dohvati igala i počne da plete, čeka mnogo posla na njivi i u štali, ali on je vredan i sve uspe da “poradi” na vreme.

Jovica-1

–        Najviše pletem čuvajući stado u planini, i kući u zimskom periodu kada nema šta da se radi na poljoprivredi . Pletem džempere , prsluke , čarape , „ ubivam dosadu „ da mi pre prođe vreme , kazuje nam Jovica.

Jovica-2

–        Umem da ispletem sve što se plete na igle , prsluce , bluze , džempere , patofne , ćilime … ponosno priča ovaj mladi čobanin koji većinu vremena provodi čuvajući stado daleko u planini .

Jovica-3-1024x768

–        Imam ovace i krave , koje svakog dana moram da vodim na pašu . Krećem ujutru oko devet kad završim sve poslove kući , a vraćam se tek uveče kada sunce zađe . Ranije mi je društvo pravila jedna čobanica iz familije , ali ona sada svoje stado čuva niže u selu , tako da sam po ceo dan sam u planini . Do sada sam mnogo toga ispleo , moji regali su puni i ćilima i prsluka i svega onog što se plete na iglama .

-Naglašavajući da život na selu ni malo nije lak , Jovica ipak voli što živi na selu .

Jovica-5

Za kraj priče o ovom mladom čobaninu , tražili smo da čujemo jednu čobansku pesmu , ali nam je Jovica rekao da mu „ čobanski vez“ više ide od ruke , pa smo se tako na licu mesta uverili u Jovičino umeće sa iglama i samo za vas uslikali nekoliko Jovičinih rukotvorina , nakon čega slobodno možemo da kažemo da ovaj vredan mladić ima zaista „ zlatne „ ruke.

Jovica-6

  Kudelja , vreteno i motavilo , samo su deo opreme koja se koristi u procesu proizvodnje pletiva . Nije ni malo lako doći do pletiva za pletenje . Prvo moram da ošišam ovce , da operem i izvlačim vunu , da je očešljam , ispredem , posle mora da se vlači pa tek nekad da se namota na „ motavilo „ posle toga sledi farbanje vune … Pletenje mi je najlakši posao , muka je dok se dođe do pletiva , objašnjava nam Jovica samo deo ni malo lakog posla koji ima da obavi da bi imao čime da plete .

Jovica-4-1024x768Jovica-7-1024x768Pokraj stada u planini – Jovica Kričak iz Žunja plete li plete