BKTVNews vas podseća:ISTORIJA- Na današnji dan počela BITKA koja je obeležila istoriju Srbije

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan!

POČELA CERSKA BITKA

Na današnji dan 1914. godine počela je Cerska bitka. Tačan početak bitke ostaje nedoumica, jer se u mnogim spisima pominje 12. avgust, međutim, većina istoričara tvrdi da je tačan datum 15. avgust.

Delovi srpske Kombinovane divizije naišle su na izvidnicu austrougarske vojske ulogorene na padinama Cera, i toga dana je počela hrabra bitka, jedan od najznačajnijih i najvećih trijumfa srpske vojske!

Cerska bitka je vođena genijalnom taktikom Radomira Putnika i Živojina Mišića i neustrašivim komandantom na terenu generalom Stepom Stepanovićem.

Posle upada u Srbiju 200.000 austrougarskih vojnika u Prvom svetskom ratu, Srpska vrhovna komanda prebacila je 180.000 vojnika u severozapadnu Srbiju i izradila plan za Cersku bitku.

Foto: Wikipedia

Borbe koje su usledile prerasle su u bitku za kontrolu nekoliko gradića i sela u okolini planine, kao i za kontrolu Šapca. Moral austrougarskih trupa je 19. avgusta opao i hiljade vojnika su se povukli u Austrougarsku, a mnogi su se podavili u Drini bežeći u panici.

Srbi su 24. avgusta opet ušli u Šabac, čime se bitka zvanično završila.

Cerska bitka je prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu koja ne samo da je uticala na ugled naše vojske, koja se junački suprotstavila brojčano nadmoćnijem neprijatelju, već je sprečila i Austrougarsku da koncentriše trupe na ruskom frontu.

Posle osvajanja Rajinog groba, bitka na Ceru je završena. Stepa Stepanović je ukazom br. 1348 od 20. avgusta 1914. godine, zbog pobedonosnog ishoda bitke dobio čin vojvode i tim unapređenjem postao je drugi vojvoda koji je unapređen u taj čin (prvi je bio Radomir Putnik 1912. godine).

Pored unapređenja dobijao je sa svih strana priznanja i pohvale. Stepanović je odajući priznanje trupama između ostalog rekao:

„U ime otadžbine i naroda srpskog, ja koji sam imao sreću da komandujem u ovoj bici, izjavljujem svoju najdublju zahvalnost junacima Druge armije, junacima koji izvojevaše ovu slavnu pobedu i prognaše neprijatelja iz otadžbine kiteći svoje zastave slavom koja će sijati dok srpstva traje.”

Cerska bitka je jedina vojna operacija iz Prvog svetskog rata o kojoj je za vreme SFRJ, 1964. godine snimljen igrani film, pod nazivom “Marš na Drinu”, u kome su igrali velikani srpskog glumišta.

ROĐEN NAPOLEON BONAPARTA

Na današnji dan 1769. godine rođen je francuski car Napoleon I Bonaparta, jedan od najvećih vojskovođa u istoriji. Njegove pobede su omogućile prevlast Francuske nad većim delom Evrope, a u 24. godini je već postao general nakon što se istakao u borbi protiv Engleza, 1793. godine.

U Italiji je 1796. i 1797. tukao vojsku Austrije, a 1797. ukinuo je Mletačku repubiku.

Foto: Wikipedia

Posle pohoda na Egipat, državnim udarom 1799. zaveo je režim konzulstva, uzevši neograničenu vlast kao “prvi konzul”, a od 1802. kao “doživotni konzul”. Proglasio je sebe za cara 1804. Pobedama 1805. kod Ulma i Austerlica primorao je Austriju na mir. Zaratio je s Pruskom 1806. i godinu dana kasnije primorao je na mir pod veoma teškim uslovima. Pokušao je da pokori Španiju i 1808. postavio je brata Žozefa za španskog kralja.

Prelomna godina njegove vladavine bila je 1812. kada je 24. juna krenuo u pohod na Rusiju predvodeći vojnu silu od 600.000 ljudi, što je bila dotad najveća sakupljena armija.

Bitka kod Borodina odigrala se 7. septembra i bila je najkrvavija u dosadašnjim Napoleonovim ratovima. Ruska vojska je bila prinuđena da se povuče iz Moskve, ali bez kapitulacije, ostavljajući grad potpuno pust i što je važnije, paleći sve što je moglo da bude od koristi Francuzima. Suočeni sa ruskomm zimom, glađu, bolešću ali i dezerterima, samo oko 22.000 Napoleonovih vojnika je preživelo pohod na Rusiju.

Nakon poraza kod Lajpciga 1813. saveznici (Rusi, Englezi, Prusi, Austrijanci) ušli su u Pariz krajem marta 1814. a Napoleon je prognan na sredozemno ostrvo Elba. Odatle je pobegao i vratio se u Pariz marta 1815. ali je već u junu konačno potučen kod Vaterloa i prognan na ostrvo Sveta Jelena u Atlantskom okeanu gde je umro kao britanski zatočenik.

OTVOREN PANAMSKI KANAL – ČUDO MODERNOG SVETA

Prolaskom broda “Ankon” 1914. godine otvoren je Panamski kanal, dug 81,6 kilometara, koji u najužem delu Srednje Amerike spaja Atlantski i Tihi okean. Na najužem mestu širok je 91,5 metara a na najširem 350 metara. Dubina kanala koji je iskopan u periodu od 1883. do 1914. godine, iznosi 13,7 metara.

Foto: Wikipedia

Kanal je zvanično otvoren tek u julu 1920, a jedan od realizatora gradnje bio je Francuz Ferdinand de Leseps, diplomata i inženjer, koji je započeo i izgradnju Sueckog kanala.

Nažalost, tokom godina izgradnju kanala pratili su brojni problemi, od bolesti radnika koji su oboljevali i umirali od malarije i žute groznice, pa sve do finansijskih i problema sa odronima zemlje. Panamski kanal, jedan od najambicioznijih graditeljskih poduhvata tog doba, postao je ključna veza međunarodnog brodskog prevoza, a napravljen je tako da kroz njega mogu da prođu i mali brodovi, privatne jahte, kao i veliki teretni brodovi.

Američko udruženje inženjera proglasilo je Panamski kanal jednim od sedam čuda modernog sveta. Veliki teretni brodovi za oko devet sati prođu kroz Panamski kanal.

ČUVENI BITLSI PRVI PUT OTIŠLI U AMERIKU I OBORILI REKORD

Više od 55.000 obožavalaca ispunilo je 15. avgusta 1965. godine „Šej“ stadion u Njujorku kako bi prisustvovali koncertu čuvenih Bitlsa. Toga dana postavljen je rekord u broju posetilaca jednog koncerta ali i po zaradi koja je ostvarena. Karte su prodate čim su puštene u promet, a koncert će ostati zabeležen u istorijskim knjigama kao prvi rok koncert održan na stadionu.

Foto: Wikimedia

Američki novinar koji je tri godine putovao sa Bitlsima na sve koncerte a koji je prisustvovao i ovom, istorijskom, bio je Leri Kejn.

“Istina je, da u početku nisam želeo da idem. Mislio sam, zbog čega bi neko ko je ozbiljan u nameri da pokriva vesti i politiku, želeo da putuje sa bendom. Međutim, posle nedelju dana sa njima, bilo mi je jasno da se radi o fenomenu, kakav pre toga nisam nikada video”, zapisao je Kejn.

POČEO VUDSTOK – FESTIVAL KOJI JE OBELEŽIO MUZIČKU EPOHU

Najveći rok festival na svetu “Vudstok” počeo je na današnji dan, pre 48 godina i trajao je do 18. avgusta. Prema prvobitnom programu organizatora, trodnevni festival trebalo je da se održi u Vudstoku ali su vlasti ovog gradića odbile su da daju saglasnost, pa su organizatori potražili novo mesto okupljanja.

Našli su ga na imanju zemljoposednika Maksa Jasgara iz Betela, 87 kilometara jugozapadno od Vudstoka. Festival je ušao među 50 momenata koji su promenili rokenrol u izboru časopisa Rolling Stone.

Foto: Wikipedia

Program je bio izvanredan, a nastupali su, između ostalih i „The Grateful Dead”, „The Who”, Dženis Džoplin, Santana, Džimi Hendriks.

Pre nekoliko godina pojavila se na internetu kompletna lista honorara svih muzičara koji su svirali na legendarnom festivalu, a najplaćeniji je bio Džimi Hendriks koji je koncert naplatio 18.000 dolara. Od 31 izvođača, Džo Koker se našao tek na 22. mestu, sa skromnim honorarom od 1.375 dolara. Najmanje novca uzeo je Santana, koji je zaradio 750 dolara.

Izvor: BKTVNews