Poljoprivrednici očekuju stabilizaciju vremena

Kraj marta i početak aprila je period kada kreće vegetacija. Međutim, česte i nagle temperaturne promene zabeležene proteklih dana ne idu na ruku poljoprivrednicima. Štete zbog jutarnjih mrazeva do sada su pretrpeli samo proizvođači kajsija.

–Nakon kretanja vegetacije došlo je do formiranja voćnih pupoljaka u zasadima pod voćem. Nagle temperaturne promene, praćene jutarnjim niskim temperaturama i mrazem i visoke dnevne temperature, mogu negativno da se odraze na početak cvetanja voća. Ako bi u narednom periodu jutarnje temperature bile ispod nule može doći do izmrzavanja niklih pupoljaka kod mladih voćnih zasada, izjavila je savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja, Ivana Obradović i dodala da su ove vremenske prilike pogodovale i pojavi glodara.

Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u PSSS Radovan Bjelica izjavio je da česte temperaturne promene nisu nanele štete zasejanim ozimim kulturama.

–Nakon obilaska zasejanih površina pod ozimom pšenicom, ječmom, ražom i drugim ratarskim kulturama nismo uočili nikakve promene na njima, rekao je Bjelica i naglasio, da nakon snežnih padavina i kiša, sada ima dovoljno dubinske vlage u zemljištu.

Prokupački i toplički poljoprivrednici očekuju da će se vremenske prilike stabilizovati i da neće doći do naglih temperaturnih promene kada jutarnja temperatura bude ispod nultog podeoka, a tokom dana i do 20 stepeni.