Poljoprivrednicima na raspolaganju 40 vrsta podsticaja u okviru nacionalnih mera

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević izjavio je na otvaranju 17. Zimskog seminara farmera da Ministarstvo poljoprivrede realizuje 40 vrsta podsticaja u okviru nacionalnih mera.

izvor:Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Stanojević je istakao da vlada veliko interesovanje poljoprivrednika za podsticaje, o čemu govori podatak da je samo za nedelju dana predato 1.300 zahteva za nabavku mehanizacije u primarnoj biljnoj proizvodnji.

Tara1-990x660

Kada je reč o IPARD podsticajima, Stanojević je najavio da će ove godine biti šest javnih poziva za Meru 1, pet za Meru 3 i dva za Meru 7.

Stanojević je podsetio da je budžet Ministarstva poljoprivrede 2017. godine bio 25,5 milijardi dinara, a danas je 45 milijardi dinara.

Državni sekretar je obraćajući se učesnicima skupa koje je organizovalo Udruženje poljoprivrednika 100P, rekao da poljoprivrednici treba da usaglase svoje zahteve u cilju što efikasnijeg rešavanja problema.

“Vi koji obrađujete zemlju na stotine hektara imate jedne zahteve, u Leskovcu ili u Bajinoj Bašti imaju druge probleme, ali sve treba usaglasiti i dovesti na razumnu meru, da bude bolje nego u prethodnom periodu”, primetio je Stanojević.

Tara4

Predsednik Udruženja poljoprivrednika 100P Vojislav Malešev naveo je da su neki od zahteva paora reforma penzionog sistema poljoprivrednika, potreba podele poljoprivrednih gazdinstava na profesionalna i ostala, omogućavanje veće subvencije za investicije, pronalaženje rešenja za stočare, ukidanje poreza na zakup poljoprivrednog zemljišta.

Tara3

Predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu Mladen Petreš naveo je da je budžet tog sekretarijata više od osam milijardi dinara, dodajući da je
ove nedelje otvoren poziv za 15 konkursa, a do kraja februara biće otvoreni svi konkursi.

Tara2

Zimski seminar farmera na Tari počeo je 23. januara i trajaće do 29. januara, a na skupu će poljoprivrednici, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, stručnjači predavači i predstavnici firmi iz oblasti poljoprivrede razmeniti iskustva i novostečena znanja.