Evo ko su dobitnici Svetosavske povelje i zahvalnice

????????????????????????????????????

Načelnik Topličkog upravnog okruga, Zlatan Miljković, saopštio je da je Komisija za dodelu Svetosavskih priznanja jednoglasno donela odluku da ove godine dodeli četiri Svetosavske povelje i tri Svetosavske zahvalnice. Ova priznanja pojedincima i institucijama tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug.

Ovogodišnja Svetosavska povelja kao najveće priznanje, pripala je doc. dr Tomislavu Kostiću, direktoru Klinike za kardiologiju Kliničkog centra u Nišu, na predlog načelnika Intrenog odeljenja Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju.
U obrazloženju se navodi da je doktor Kostić najzaslužniji za spašavanje života velikog broja pacijenata iz topličkog kraja, posebno kada je reč o sanaciji infarkta miokarda na Klinici za kardiologiju u Nišu. Rodom iz Toplice, iz blačkog sela Sibnice, doktorirao je i magistrirao na Medicinskom fakultetu u Nišu. U svojoj generaciji bio je jedan od najboljih studenata sa prosečnom ocenom 9,5, a tokom svog rada na klnici u Nišu ugradio je preko 4000 bajpasa i preko 2 500 intervencija ugradnje stentova. Dobitnik je mnogih priznanja koje mu je dodelio Medicinski fakultet u Nišu, a poznat je i kao veliki humanista.

Druga Svetosavska povelja dodeljena je Srpskom lekarskom društvu u Prokuplju, koje ove godine obeležava 75 godina postojanja. Zbog brojnih edukacija lekara i medicinskih radnika, stručnog usavršavanja, pokretanja stručnog i naučnog časopisa, pokretanje inicijative za oživljavanje sećanja na dr Aleksu Savića, ovo priznanje je takođe otišlo u prave ruke.

Treći dobitnik Svetosavske povelje je dr Svetlana Mladenović Pešaković, načelnik Kovid odeljenja u Kuršumliji. Nju je predložilo rukovodstvo Opštine Kuršumlija, a priznanje je ponela za izuzetno angažovanje i zasluge za lečenje pacijenata i njihov što uspešniji oporavak.

Ovogodišnju Svetosavsku povelju dobio je i Istorijski arhiv Toplice u Prokuplju, na predlog ustanova kulture Grada Prokuplja. Istorijski arhiv je poslednjih nekoliko godina osavremenio svoje poslovanje, kompletno je digitalizovao arhivsku građu i postao jedna od retkih ustanova u Srbiji koja na najsavremeniji način čuva arhivsku građu.

Svetosavske zahvalnice ove godine dodeljene su profesoru u penziji, književniku iz Prokuplja, Sibinu Šoviću, direktorki Doma za smeštaj i negu starih lica u Prokuplju, Ani Radojević i učiteljici Ljiljani Sokolović.

Svetosavska priznanja biće uručena dobitnicima u sredu, 26. januara u Svečanoj sali Grada Prokuplja.