Potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković otvorila Spomen sobu „Gvozdenom puku“ u Prokuplju

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković, danas je u Prokuplju, uz najveće državne počasti, svečano otvorila Spomen sobu „Gvozdenom puku“. U prisustvu predstavnika Vojske Srbije, policije, Grada Prokuplja, direktora škola i radnika kulture, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je ministarki Gojković poklonio repliku zastave „Gvozdenog puka“.–Junački podvizi srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu u vreme ideološkog jednoumlja, pali su u zaborav i nisu na pravi način obrađivani, ni u istorijskoj nauci ni u obrazovnom sistemu.

1

Veliki broj generacija odrastao je bez prave slike o tome kolika je bila cena stradanja srpskog naroda i vojske i koja je cena plaćena za slobodu. Čuveni komandanti Gvozdenog puka, kao što su Milivoje Stojanović Brka, Vojislav Gojković i Dimitrije Milić, bili su gotovo nepoznati široj javnosti. Čuveni Toplički ustanak, jedini koji je neki narod u čitavoj Evropi proveo protiv okupatora tokom velikog rata, bio je tretiran na nivou statističkog podatka. Upravo zato kao odgovorna država imamo obavezu da odamo zasluženu počast svima koji su svojom žrtvom doprineli da Srbija danas bude slobodna i nezavisna. Otvaranjem ove spomen sobe, kao i ranijom izgradnjom spomen parka, zaokružena je celina posvećena jednom od najčuvenijih vojničkih odreda u Evropi u prvoj polovini 20. veka. Koliko je bitno što puk, kroz spomen-sobu i park dobija fizičku posvetu, svojim velikim delima, još je važnije da on nikada ne bude zaboravljen niti skrajnut u kolektivnom pamćenju našeg naroda, rekla je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

11

Ona je istakla da je dužnost svih nas da predanje o Gvozdenom puku i svim drugim jedinicama i pojedincima, koji su časno branili ime svoje zemlje negujemo iz generacije u generaciju, ne dopuštajući da zub vremena ili ideološka uskogrudost ponište dela koja su utkana u samu srž našeg nacionalnog identiteta, istakla je Gojković.

111

Ministarka je naglasila da je decentralizacija kulture prioritet kulturne politike i da je zahvaljujući saradnji grada i Ministarstva obnovljeno više ustanova kulture u Prokuplju, među kojima je i obnova i opremanje prostora ove spomen-sobe, a podržan je i veći broj manifestacija.–Slobodno mogu da naglasim da je Prokuplje ponovo stalo u red gradova u Srbiji sa najaktivnijim kulturnim životom. Verujem da će tako biti i u periodu pred nama, a sigurno je da će ova spomen-soba upotpuniti kulturnu ponudu Topličkog kraja i na dostojan način predstaviti našu bogatu tradiciju i baštinu. Negovanje kulture pamćenja i u Prokuplju i u svim drugim mestima, od izuzetne je važnosti, ne samo radi sticanja saznanja o istorijskim događajima i činjenicama, već i zbog toga što kulturu društva i naroda čine tri vezivna tkiva, prošlost, sadašnjost i budućnost, zaključila je ministarka Gojković.Obraćajući se prisutnima, ovom prilikom gradonačelnik Prokuplja Aranđelović je najpre rekao da mu je izuzetna čast što Spomen sobu junacima Gvozdenog puka, otvara potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja Maja Gojković.

1111

–Spomen soba junacima „Gvozdenog puka“, sa spomenikom čini jednu celinu. Zato danas možemo sa ponosom da kažemo da smo potomci divjunaka, koji su se na dostojan način odužili onima, čija je istinska ljubav, borba i žrtva za slobodu postala večna istina. Gradeći ovaj spomen kompleks, naše junake, koji stoje na večnoj straži, učinili smo besmrtnim, a sećanje na njih zauvek živim, dodao je Aranđelović.

11111

On je ovom prilikom zahvalio Ministarstvu privrede i Ministarstvu kulture, koji su podržali uređenje spomen sobe i na taj način pomogli u ostvarenju ideje i želje da se herojski podvizi junaka Gvozdenog puka, koji su ratovali za Srbiju u tri rata od 1912. do 1918. godine, javnosti u potpunosti predstave.

–Ovo je naravno, nastavak te naše ideje, a njena je realizacija započeta izgradnjom spomenika, koji je otkrila premijer Srbije Ana Brnabić 12. oktobra 2018. godine. Tog dana u Prokuplju su se okupili svi oni koji poštuju i sećaju se mitske žrtve srpskih junaka, od predstavnika naše države, stranih delegacija, potomaka slavnih srpskih i francuskih junaka, koji su na taj dan, pre jednog veka oslobodili naš grad, istakao je gradonačelnik Aranđelović.

On je podsetio prisutne da je Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo”, poznat pod nazivom „Gvozdeni puk“, bio puk srpske vojske tokom ratova od 1912. do 1918. godine i da su ga činili Topličani, Pustorečani, Jablaničani i Zaplanjci.

Odavde, baš sa ovog mesta, jer im je Prokuplje bilo mobilizacijsko mesto, gvozdeni junaci su krenuli u osvajanje slobode i junaštvom ovenčanu slavu. Poštovanje saveznika i neprijatelja, zaslužili su svojim ranama i životima položenim na oltar otadžbine. Ovaj puk, epitet gvozdeni, dobio je od svojih neprijatelja, koji su zbog njega bežali sa bojnog polja. „Gvozdeni puk“ je najodlikovaniji puk srpske vojske. Na grudima ovih junaka blistala su najviša domaća i strana odlikovanja. Predsednicima država, kraljevima i vladarima, bila je čast da stegnu ruku srpskim gvozdenim junacima, koji su sa ponosom šest godina nosili svoju pukovsku zastavu, koja je postala sinonim za barjak slobode. Ta pukovska zastava bila je svetinja i za Kralja Petra Karađorđevića, naglasio je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović i podvukao da je na nama potomcima ovih slavnih junaka, da nastavimo putem, koji će uvek biti na strani slobode i pravde.

V.d direktora Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić rekla je da je istorijska prošlost Toplice bila burna i da su se mnoga naselja i pojedinci u njoj isticali.

–Pojedincima, učesnicima minulih ratova za ispoljenu hrabrost i za doprinos u kreiranju nove budućnosti podignuta su spomen-obeležja. Mnoga naselja, da bi generacijama koje dolaze, dočarala minula burna vremena, uradila su spomen sobe. U našem gradu je izgrađen Spomen-park Gvozdenom puku 2018. godine, čiju izgradnju je finansirao Grad Prokuplje. Sadržaj u njoj smo upotpunili, tako što smo napravili multimedijalnu spomen-sobu Gvozdenom puku, sa postavkama i suvenirnicom, upravo u samoj blizini spomen-parka i time dobili jedan kompleks, koji ima bogat sadržaj i priču o najhrabrijem puku ikada.Zato veliku zahvalnost dugujemo lokalnoj samoupravi, Ministarstvu kulture i informisanja i Ministarstvu pravde, koji su podržali i finansirali projekat sanacije i adaptacije postojećeg objekta i kompletno opremanje spomen-sobe. U ovom prostoru Narodni muzej Toplice će organizovati javna predavanja o Gvozdenom puku, promocije knjiga, izložbe o Prvom svetskom ratu, kao i obilaske turista i ekskurzija, naglasila je Krasić.

Sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta, koji su bili lična svojina ratnika „Gvozdenog puka“ u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine, dobili su svoje izložbeno mesto u adaptiranim prostorijama površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju. Spomen-soba će biti sastavni deo spomen-parka „Gvozdenom puku“ u Prokuplju, koji je otvoren 2018. godine, a podignut je na mestu odakle su toplički junaci 12. oktobra 1918. godine krenuli u istoriju, nedaleko od Železničke stanice u Prokuplju.

maja6-768x522

U kulturno umetničkom programu, povodom svečanog otvaranja Spomen sobe „Gvozdenom puku“, učestvovali su Marija Simić, Anđela Stanković i dramski umetnik Srđan Živković.