Pozdravna reč predsednika Opštine Prokuplje povodom slave grada

  • DSC_6439

-Okupili smo se ovde da u čast Svetog Prokopija na dostojan način obeležimo njegovo ime. Uoči gradske slave, koju čestitam svim Prokupčanima, sa ovog mesta poručujem da se ponosimo svojom verom i precima i da sa nadom gledamo u uspešnu budućnost. Siguran sam da nas ništa ne može zaustaviti ka boljem sutra, jer ispred sebe imamo ispravan cilj, ka kome koračamo sa verom u srcu, a to je da grad Prokuplje bude bolje mesto za život svih njenih građana, poručio je na Prokopovdanskoj akademiji predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.
Za Svetog Prokopija carstvo zemaljsko je malo, a nebesko uvek i doveka. On je izabrao žrtvovanje u ime Hrista i carsko nebesko. To je vitez koji kroz vekove čuva naš grad u podnožju Hisara, naše domove i oplemenjuje nas svojom blagošću i čovekoljubljem. Kao grad koji se nalazi na raskršću puteva, kroz istoriju su nas pratile nedaće, ali smo kroz sve neprilike prolazili noseći u srcu svog sveca i sa njim pobeđivali zle dane i loše ljude.
-Naša crkva i vera pravoslavna je održala suštinu našeg nacionalnog bića, naše težnje i domašaje. Usmeravala je naše snage putem napretka, a naša okupljanja u čast i slavu Svetog Prokopija su najjača poruka zajedništva i sloge. Ovi praznični dani su dani sabiranja žitelja našeg grada oko plemenitih ciljeva i mi kao svečari svima šaljemo poruku da negujemo istoriju i tradiciju, čuvamo istinu i radimo požrtvovano i čestito, stvarajući tako bolje uslove za život naše dece, istakao je Simonović.
On je naglasio da je Prokuplje do nedavno bilo opština koja je bila veoma zadužena, ali da je najveći deo nasleđenog duga, od preko dva budžeta vraćen i da je stanje u gradskom budžetu stabilizovano.
-Dug prema Bogu vraćamo izgradnjom novog hrama Svetog Georgija uz blagoslov i neizmernu podršku vladike Arsenija i vernika. Svecu po kome grad nosi ime se odužujemo bogosluženjima kojima prisustvuje mnoštvo vernika, tako da je njegov dom, naša stara i predivna crkva Svetog Prokopija, mala da primi sve vernike pod svoj krov. Odužujemo se Svetom Prokopiju i crkvenom svenarodnom liturgijom, koja je po drugi put ove godine održana, posle skoro 80 godina od početka Drugog svetskog rata, dodao je Simonović.
Prvi čovek Prokuplja je naveo da Prokupčani ne zaboravljaju ni svoju istoriju ni junačke pretke, kojima je sloboda bila skuplja nego glava na ramenima, jer se plaćala životima najboljih sinova Toplice. Da se takvo čojstvo i junaštvo ne zaboravlja Toplica će pokazati izgradnjom Spomen parka Gvozdenom puku, koji će biti otvoren 12. oktobra, na dan oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu. Ono čime već sada Prokupčani mogu da budu zadovoljni jesu projekti, koji su realizovani uz podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, a odnose se na obnovu Narodnog muzeja Toplice, Doma kulture, poboljšanja infrastrukture, kao i uslovima za rad i učenje u osnovnim i srednjim školama. Ovo nije sve, jer je, kako navodi predsednik Simonović, opštinsko rukovodstvo postavilo nove ciljeve koje treba ostvriti, a to je najpre obnova zgrade prokupačke Gimnazije, u kojoj više od pola veka uče najbolji prokupački đaci. Tu je i industrijska zona, koja će omogućiti velikom broju mladih ljudi da se zaposli, što je takođe još jedan od važnih zadataka Opštine Prokuplje. Ubrzo će stanovnici grada, koji nosi ime po Svetom Prokopiju, imati zdravstvene usluge kakve zaslužuju preseljenjem prokupačke bolnice „Dr Aleksa Savić“ u moderan Zdravstveni centar, koji će biti opremljen najsavremenijim uređajima.
Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je ovom prilikom, posebno istakao važnost dobijanja statusa grada, na čemu se posebno zahvalio narodnom poslaniku Darku Laketiću, na čiju inicijativu je to i realizovano.