Predstavljena pravila ovogodišnje “Pažljivkove smotre”–za veću bezbednost dece u saobraćaju

????????????????????????????????????

Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, u Svečanoj sali zgrade Gradske uprave u Prokuplju, direktorima svih prokupačkih osnovnih škola i Predškolske ustanove “Neven”, predstavili su ovogodišnji projekat pod nazivom “Pažljivkova smotra“-za veću bezbednost dece u saobraćaju, koji je namenjen predškolcima i učenicima prvog i drugog razreda osnovnih škola.

pazljivko3[1]

Član Gradskog veća za prosvetu, omladinu i sport, Maja Ranđelović, tom prilikom je naglasila da je lokalna samouprava shvatila veliki značaj ovakve edukacije dece i već nekoliko godina podržava i pomaže akciju “Pažljivkova smotra”, gde deca najmlađeg uzrasta uče o tome koliko od njih samih zavisi njihova bezbednost u saobraćaju.

-Agencija za bezbednost saobraćaja, izradila je metodologiju učenja kroz sprovođenje smotre ili takmičenja u znanju predškolske i dece nižih razreda osnovnih škola i mi smo taj metod prihvatili, kazala je Ranđelović, naglašavajući da već nekoliko godina unazad, lokalna samouprava svim prvacima poklanja edukativnu knjigu o pravilnom ponašanju dece u saobraćaju “Pažljivko u saobraćaju”.

Prema njenim rečima, Prokuplje je jedna od 58 lokalnih samouprava u Srbiji, koje su prihvatile ovaj projekat, kojim je ujedno obuhvaćeno 80.000 dece najmlađeg školskog uzrasta u Srbiji, a sve u cilju što veće bezbednosti mališana u saobraćaju.

Kako je objašnjeno, akcija “Pažljivkova smotra“, sastoji se zapravo iz školskih takmičenja i to u četiri nivoa.

Najvažniji je prvi nivo, kada će sva deca učestvovati u kvizu znanja iz saobraćaja i odgovarati na pitanja u vidu testa i na taj način pokazati šta su naučila o saobraćaju.

Nakon toga, u drugom nivou takmičenja, nastupiće četvoročlane ekipe-predstavnici svih prokupačkih škola, da bi se kasnije oni koji pokažu najbolje znanje, plasirali na regionalno i republičko takmičenje.

-Pripreme za školsko takmičenje za prokupačke osnovce, počeće odmah nakon zimskog raspusta, 18. februara, i trajaće do 28. februara, dok će se drugi nivo takmičenja organizovati u periodu od 25. marta do 7. aprila, kazali su organizatori ovogodišnje “Pažljivkove smotre”.