Predstavljena zbirka pesama

U Narodnom muzeju Toplice svoju drugu zbirku pesama „Ti si jedini svedok ove pesme“, ljubiteljima poezije predstavila je autorka Zorica Perović Prentić. Uz muzičku pratnju Kare Popović i Miloša Stojiljkovića, stihove iz pomenute zbirke govorila je Planinka Rajković.

– Retke su žene u svetu muških misli, još ređe one koje imenuju jače od sebe. Zorica je i jedna i druga. U svetu ovog trajanja ona je obnavljač životnih snova, pokretač zvezda. Uvek je gladna života, spremna da pocepa tamu oblaka i iz nje izvuče davno zagubljenu maštu, poeziju. I za stihove i snove koji sa nebesa padaju jako će raširiti svoje dlanove i ugrejati ih, rekao je između ostalog na promociji recenzent ove zbirke Ljubiša Krasić, govoreći o autorki i njenom stvaralaštvu.

Promocija je održana u u organizaciji prokupačkog Doma kulture, a izdavač zbirke je Književno društvo „Rade Drainac“.

Prokupčani u Lebanu sa četiri predstave

Na Regionalnoj smotri amaterskih pozorišta u Lebanu, Prokuplje učestvuje sa četiri predstave, takmičeći se u obe kategorije, večernjoj i dečijoj sceni. Tako je Dom kulture već nastupio sa dečijom predstavom „Štrecilija“ po tekstu Tode Nikoletića, a u režiji Tijane Petrović. U sredu uveče na večernjoj sceni naši glumci su odigrali „Majstor i Margarita“ po romanu Mihaila Bulgakova, a u dramatizaciji i režiji Srđana Živkovića.

Danas u kategoriji dečije scene nastupa Dramska grupa „Različak“ sa predstavom „Pop Ćira i pop Spira“ Stevana Sremca, u režiji Milke Tošić. Varoško pozorište „Histrion“ nastupiće na večernjoj sceni sa predstavom „Večeras slušate“ po tekstu Dušana Ristića, a u režiji Juga Jovanovića.

Na smotri učestvuju pozorišne grupe iz Vlasotinca, Aleksinca, Dimitrovgrada, Vranja, Aleksinca, Surdulice, Bele Palanke, Bujanovca i Prokuplja.

Ova regionalna smotra počela je u ponedeljak, 23. maja, a završiće se u nedelju 29, kada će biti proglašeni najbolji glumci i predstave. Predstava koja bude imala najbolju režiju u obe kategorije stiče pravo da nastupa na Republičkoj smotri.