Priznanje „Dobročinitelj“ učeniku Tehničke škole Stefanu Stankoviću

Stefan Stanković, učenik drugog razreda Tehničke škole „15.maj“ u Prokuplju, jedan je od dvadeset dobitnika prestižnog priznanja „Dobročinitelj“, koje je povodom 100 dana rada Vlade Republike Srbije dodeljeno zaslužnim pojedincima, za iskazanu solidarnost, požrtvovanost i plemenitost u 2020. godini.

STEFAN-1

Priznanja laureatima uručile su premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, na svečanosti koja je tim povodom upriličena u Beogradu.-Stefan je ponos našeg grada i naše škole. Kao najmlađi dobitnik i jedini sa područja Topličkog okruga, pokazao je da humanost, solidarnost, požrtvovanost nisu osobine koje su predodređene samo za ljude sa iskustvom, već da ih poseduju i veoma mladi kao što je on, istakla je psiholog Tehničke škole U Prokuplju, Marija Milošević.

STEFAN2-1-768x467

Za ovo priznanje Stefan je nominovan pošto se u medijima pisalo o njemu na početku pandemije Kovid 19, kada je tokom vanredne situacije samoinicijativno pomagao svojim starim komšijama. Snabdevao ih je osnovnim životnim namirnicama, a često ih je kupovao od svog džeparca. Za žitelje Male Plane i okolnih sela koji nisu bili u mogućnosti da sami obezbede hranu, lekove i druge potrepštine, Stefan je bio jedina svetla tačka. Dobročinitelj koji je uvek bio tu za njih, da ih obiđe, da pita kome šta treba.

Kada je saznao da je jedan od dvadeset dobitnika ovog priznanja, Stefan je bio iznenađen, jer smatra da je uobičajeno biti human, plemenit.

-Veoma sam srećan što sam dobio ovo priznanje, kao i moja porodica. Nisam očekivao, poverovao sam tek kada su pozvali moju majku i saopštili joj radosnu vest. Ovo je za mene veliko iskustvo i motiv da nastavim i dalje u tom pravcu, kaže Stefan i dodaje da je bio veoma uzbuđen kada je otišao da primi priznanje.

-Srce mi je lupalo, moji roditelji su plakali od sreće i taj trenutak nikada ne mogu da zaboravim, prenosi svoje utiske ovaj mladi humanista iz Toplice.