Snežni pokrivač zaštitio ozime kulture od mraza

Niske temperature zabeležene predhodnih dana, koje su iznosile i do 12 stepeni ispod nule, nisu doprinele izmrzavanju zasejanih ozimih kultura. Snežni pokrivač doprineo je da ne dođe do izmrzavanja pšenice i ječma.

-Nakon obilaska terena nismo uočili da je zbog niskih temperatura došlo do oštećenja tek niklih listova na ozimim kulturama. Sigurno je da su snežne padavine doprinele tome da ne dođe do izmrzavanja pšenice i ječma, koji su tokom jesenje setve na teritoriji Topličkog okruga zasejani na ukupnoj površini od 7.350 hektara, izjavio je savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja (PSSS) Radovan Bjelica i dodao da se ozima pšenica koja je zasejana u optimalnom roku nalazi u fazi bokorenja.

Prema njegovim rečima ratari bi za nekoliko dana trebali da obave prvu prihranu, a sredinom marta drugu.

Bjelica ističe da bi pre upotrebe mineralnih đubriva bilo dobro kada bi ratari imali rezultate analize zemljišta na kojima su zasejane ozime kulture.

-Nakon analize zemljišta poljoprivrednici će dobiti uputstva koje đubrivo i u kojoj količini bi trebao da upotrebe za prihranu. Naše preporuke i saveti imaju za cilj da, pored dobrog i kvalitetnog roda poljoprivrednih kultura, poljoprivrednici smanje troškove prilikom kupovine repromaterijala, istakao je Bjelica.