Profesor dr Milovan Veličković sa poljoprivrednog fakulteta u Zemunu obišao blačke voćare i ukazao na značaj primene zelene rezidbe
Opština Blace organizovala je predavanje na temu – zelena rezidba. U skladu sa tim profesor sa poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, prof.dr Milovan Veličković sa poljoprivrednom službom opštine Blace, obišao je nekoliko sela blačke opštine i prisutnim voćarima pokazao način na koji se obavlja zelena rezidba i ukazao na veliki značaj njene primene.
Profesor Veličković je istakao da je Opština Blace jedan od najznačajnijih i najautentičnijih podneblja za gajenje šljive i kraj koji za uzgoj ovog voća vezuje velika i duga tradicija.
Obilazeći na terenu veliki broj šljivika u blačkim selima profesor doktor Milovan Veličković prisutnim voćarima ukazao je na značaj primene zelene rezidbe i voćarima blačkog kraja poručio da je zelena rezidba jedna neminovnost koju ako već nisu zarad boljih i kvalitetnijih prinosa voća treba da primene.
- Zelena ili letnja rezidba voća obavlja se krajem maja i juna ili dvokratno u avgustu. Primenom zelene rezidbe odstanjuju se suvišni letorasti koje bi voćari i onako već odstanili prilikom zimske rezidbe. Primena zelene rezidbe donosi veće prinose, veću otpornost i dugovečnost rodnih stabala, istakao je prof dr Milovan Veličković dodajući da zelenu rezidbu treba primenjivati svake godine u većem ili manjenm obimu i nikako je ne bi trebali zaobići.
Oni koji su prisustvovali današnjem predavanju koje je profesor Veličković u praktičnom delu jasno obrazložio mogli su u potpunosti da nauče sve detalje vezane za primenu zelene rezidbe.
Dragan Gmijović iz službe za poljoprivredu Opštine Blace ističe da je današnje predavanje profesora Veličkovića imalo za cilj voćarima ovog kraja ukaže na propuste prilikom rezidbe i da je zelena rezidba neminovnost koju voćari treba u buduće da primenjuju.
Marko Ćurčić iz blačkog sela Đurevca pod šljivom ima oko 5 hektara, ukazao je na veliki značaj jednog ovakvog praktivčnog predavanja a što se tiče zelene rezidbe, već od sutra krenuće da je primenjuje u svojim šljivicima.
Istog mišljenja je i Jugoslav Azdejković vodeći voćar blačkog kraja koji je zelenu rezidbu počeo da primenjuje od prošle godine i veoma je zadovoljan rezultatima koje ona donosi.
Goran Ubavić sa Bele zemlje koji pod šljivom ima 6 hektara površine ukazao je na značaj jednog ovakvog praktičnog predavanja a zelena rezidba preporuka je koju treba primeniti.