Prokupačke ustanove kulture realizovale 17 projekata u prošloj godini

Bez obzira na to, što je i 2021. godinu obeležila pandemija korona virusa, prokupačke ustanove kulture, uspele su da ostvare planirane programe i planove. Realizovano je ukupno 16 projekata kod Ministarstva kulture i jedan kod Ministarstva turizma.

–U toku prošle godine, putem projekata, Ministarstvo kulture je odobrilo sredstva od 12.231,250 dinara, rekla je član Gradskog veća zadužena za kulturu Grada Prokuplja Milica Erić i dodala da su zaposleni u kulturi i ovaj put radili udruženim snagama, sada već kao uigran tim, koji je naučio da ostvari sve ono što isplanira.

Prema njenim rečima, svi projekti koji su realizovani od velikog su značaja i za lokalnu samoupravu i same ustanove, ali i za posetioce, koji su uvek na prvom mestu po važnosti u planovima i programima prokupačkog Muzeja, Doma kulture, Biblioteke, Arhiva i Kulturno obrazovnog centra.

Tako su Narodnom muzeju Toplice odobrena četiri projekta u iznosu od 2.751.250 dinara. Reč je o projektima Hisar-arheološka istraživanja, Sveta Petka „Matarola“, „Lice Pločnika“ i „Zaštita i čuvanje arhivske građe“.

Narodna biblioteka „Rade Drainac“, putem tri realizovana projekta „Drainčevi susreti pesnika“, prevod Drainca na engleski jezik i festival „Lektirići eks ju fest“, dobila je 750.000 dinara. Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“ je imao šest odobrenih projekta i za njih je dobio 2.830.000 dinara. Radi se o projektima „Ivanjdanska likovna kolonija“, časopis „Tok“, „100 godina KUD Abrašević“, pozorišna predstava za decu „Pola pola“, klimatizacija i grejanje i ventilacija.

Istorijskom arhivu Toplice u 2021. godini odobrena su sredstva za tri projekta u vrednosti od 5.900.000 dinara. Reč je o pokretnim arhivskim policama za depo i informatičko tehničkim resursima.

–Ono što, pored ovih važnih projekata treba istaći za 2021. godinu, jeste i to da je u našem gradu, u sklupu Muzeja, otvoren novi prostor u kome se mogu organizovati različita kulturna dešavanja, a to je Spomen soba „Gvozdenom puku“. Od velike važnosti i značaja za prokupački Muzej jeste i Sretenjski orden, kojim je ovu ustanovu odlikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tu je i jubilej 25. godina galerije „Boža Ilić“, koja zajedno sa galerijom Muzeja, kome i pripada, u 2021. godini beleži 7000 posetilaca, istakla je većnica Erić.

I prošla godina je, kako naglašavaju direktori prokupačkih ustanova kulture, Biblioteke Dragan Ognjanović, Muzeja Ljiljana Krasić, Doma kulture Tijana Petrović, Arhiva Milan Stojanović i KOC-a Bojan Milenković, bila teška, ali je svakako bila i izazov, isto koliko i 2020. godina.

–Svaki posetilac i realizovana manifestacija u prošloj godini, predstavlja uspeh svih zaposlenih. Ovom prilikom se zahvaljujemo ministrastvima na podršci, ali i lokalnoj samoupravi, koja maksimalno podržava naš rad i finansijski pomaže, kad god je to potrebno. Ponosimo se time, što se za naš grad zna po našim tradicionalnim manifestacijama, koje se po programima koje sadrže, sasvim slobodno možemo reći, nalaze u vrhu najboljih manifestacija u zemlji, naglasili su direktori prokupačkih ustanova kulture.

Za prokupačku Biblioteku, a samim tim i za njene članove je od velikog značaja da je nabavila 3500 knjiga, da ima 2000 članova i da je zabeležila broj od 3000 posetilaca. Za isti period u Domu kulture je zabeleženo 4000 posetilaca.

–Sumirajući rezultate rada prokupačkih ustanova u prošloj godini, bitno je reći da je putem projekata i sredstava iz sopstvenog budžeta, uloženo 43 miliona dinara za sve pomenute projekte, dok je u projekat „Za unapređenje dostupnosti kulturnih dobara na brdu Hisar, rekonstrukcijom puta „Dr Aleksa Savić“ uloženo 17 miliona dinara. U toku prošle godine, u okviru ovog projekta, urađena je kompletna rasveta duž cele asfaltirane ulice, počev od Doma kulture do vrha brda Hisar. Ovaj asfaltirani put mnogo znači svim Prokupčanima, jer sada lakše i bezbednije mogu doći do svog omiljenog šetališta, dodala je Erić.

Ona se zahvalila Ministarstvu kulture i informisanja i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na razumevanju i finansijskoj podršci i podvukla, da će u 2022. godini, prioritet lokalne samouprave biti rešavanje problematike vezane za gradsku Biblioteku, brdo Hisar i arheološko nalazište Pločnik.

Poželevši svim Prkupčanima bolje dane u novoj godini, većnica za kulturu u Gradu Prokuplju Milica Erić je istakla da će lokalna samouprava i ubuduće raditi na tome da naš grad bude bolje, uređenije, bogatije i srećnije mesto za život naših sugrađana.

–Želim da svi ljudi budu zadovoljniji i ostvareniji. Važno je da smo krenuli da radimo na tome da bolje živimo. To jeste posao za čitave generacije, ali bitno je da je započet. Zajedno, uz nove ideje i nove planove, koje ćemo nastojati da realizujemo, učinićemo da nam mesto u kome živimo i stvaramo bude lepše i za nas i za generacije koje dolaze. Nadam da se da će naš grad, po svemu što radimo, ne samo u kulturi, već i na drugim poljima stvaralaštva biti prtepoznatljiv. Želimo da nas generacije, koje će ovde živeti i stvarati, pamte po onome što smo uradili za njih, podvukla je većnica.