Prokupački poljoprivrednici na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, koje je od 11. do 17. maja održan u Novom Sadu, svoje proizvode predstavilo je 1.518 izlagača iz Srbije i 60 zemalja sveta. Među mnogobrojnim posetiocima ove najveće smotre agrara u Jugoistočnoj Evropi, bili su i poljoprivrednici iz Prokuplja i drugih opština Toplice.

sajam2
Tokom razgledanja mnogobrojnih štandova, zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, rekao je da se u sklopu realizacije programskih aktivnosti na unapređenju i razvoju poljoprivrede na teritoriji Prokuplja, svake godine planira obilazak ovog Sajma.
-Tradicionalni skup renomiranih i priznatih domaćih i svetskih lidera iz oblasti agrara na jednom mestu, kao što je Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu je jedinstvena prilika da se prokupački i toplički poljoprivrednici upoznaju sa svim novinama u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Tokom obilaska mnogobrojnih štandova, oni su mogli da vide mnoge novine u oblasti prehrambene industrije, stočarstva, mehanizacije, sistema za protivgradnu zaštitu i navodnjavanje, kao i novine u korišćenju mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava, pa nove mašine za preradu poljoprivrednih proizvoda, izjavio je on i dodao da su naši poljoprivrednici pokazali veliko interesovanje za sve oblasti poljoprivrede.
Tokom posete, prokupački poljoprivrednici su razgovarali sa proizvođačima traktora i druge poljoprivredne mehanizacije, sistema za protivgradnu zaštitu i navodnjavanje, semenskog materijala i stočne hrane.
Paunović je naglasio da je poseta Sajmu bila jedinstvena prilika da se naši poljoprivrednici upoznaju sa novim naučnim dostignučima i tehnologijama koje se primenjuju u svetu.
-Poljoprivreda je takva grana privrede, gde su prisutne stalne novine. Nema rentabilne i održive proizvodnje, bez primene novih naučnih dostignuća i tehnologija. Zbog toga lokalna sampuprava, u saradnji sa Odeljenjem za poljoprivredu i Poljoprivredno-stručnom i savetodavnom službom, tokom cele godine organizuje predavanja, savetovanja, tribine i druge edukativne skupove. Siguran sam da će naši mladi poljoprivrednici na svojim imanjima primeniti novine u oblasti poljoprivrede, kako bi dobili kvalitetan i zdravstveno bezbedan proizvod, zaključio je Paunović.
Tokom posete Sajmu, Paunović je zajedno sa članom Gradskog veća Žarkom Koprivicom posetio i štand Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije na kojem je „Boki food“ iz Donje Toponice, u vlasništvu Dejana Joksimovića, izložio mnogobrojne proizvode firme.
Vršilac dužnosti direktora PSSS, Dejan Tonić, zahvalio se lokalnoj samouprava koja je ovaj odlazak u Novi Sad.
-U poslednje dve godine, uspostavljena je izuzetno dobra saradnja lokalne samouprave i PSSS. Ovom saradnjom, najviše su dobili prokupački i toplički poljoprivrednici, za koje su u proteklom periodu organizovana razna predavanja, tribine i posete sajmovima, zaključio je Tonić.
Međunarodni sajam poljoprivrede posetili su i učenici i profesori Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ i Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija.