Prokupčani proslavili gradsku slavu

U velikoj svečarskoj radosti na dan Svetog Prokopija, proslavljena je gradska slava u Prokuplju. Sledstveno prazniku, svečanost je otpočela svetom arhijerejskom liturgijom, u službi vladike raško-prizrenskog Teodosija i sveštenstva Toplice, niške eparhije i manastira Đurđevi stupovi.
– Danas slavimo velikog svetimučenika Prokopija, u hramu koji nosi njegovo ime i čije mošti ovde počivaju. Živeti u mestu čiji je zaštitnik Sveti Prokopije i koje ima njegov blagoslov, je velika čast ali i obaveza. Živeti pod okriljem svetitelja znači ispunjavati božju zapovest, biti njegov dostojan potomak, čuvati veru i čovekoljublje. Nema te molbe koju vam Gospod neće uslišiti ako ovde dolazite sa verom i nadom . Ne treba da budemo gordi i sujetni, najveći i najmoćniji su bili ponizni i molili se svetitelju i to je njihova najveća snaga. Zato, neka nam Gospod pomogne da i mi budemo hrabri i mudri, da znamo da čineći dobro, dobrome se i nadamo, poručio je u besedi vladika Teodosije.
Svečani čin sečenja slavskog kolača obavljen je u prisustvu domaćina slave Milana Aranđelovića, predstavnika lokalne samouprave, budućeg kolačara i mnogobrojnih građana.