Prokuplje:U prvom planu nacrt budžeta za 2018.

Na današnjoj sednici Opštinskog veća Opštine Prokuplje, poslednjoj u ovoj kalendarskoj godini kao najvažnija tačka usvojen je Nacrt Odluke o budžetu za narednu 2018. godinu na osnovu koga je planiran budžet od 1.824,768,635 dinara.
Obrazlažući ovu stavku predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je istakao da je planirani budžet razvojni a ujedno i restriktivan i da će omogućiti budžetskim korisnicima normalno fznkcionisanje a građanima naše opštine kvalitetnije i bolje uslove života.
-Nikada nam nije bilo teže nego sada, da planiramo sredstva sa kojima ćemo raspolagati u nastupajućoj godini, kazao je Simonović na sednici Veća. On je objasnio da je Opština opterećena starim dugom Direkcije za izgradnju od 202,5 miliona dinara koji će morati da se isplati iz budžeta za 2018. godinu pa je to ograničilo i ambiciozne razvojne planove lokalne samouprave u narednoj godini.
– Vi znate da smo u ovoj 2017 . godini sa samo nešto više od 30 miliona dinara uradili dvadesetak ulica u gradu i na seoskom području, pa možete onda da zamislite šta bi smo sve mogli da uradimo na infrastrukturi za tih 202 miliona dinara, naglasio je Simonović i dodao da je velikim naporima opštinsko rukovodstvo ipak uspelo da prevaziđe tu dužničku krizu i da građanima Prokuplja obezbedi sredstva za normalno funkcionisanje.
-I od Vlade Srbije očekujemo pomoć a već smo u tom cilju učinili i prve korake prema ministarstvima, tako da se sa velikim optimizmom nadam da 2018. godine građane Prokuplja konačno oslobodimo tog ogromnog nasleđenog dugovanja kako bi smo, mogli normalno i bez pterećenja da poslujemo i živimo, kazao je Simonović.
On je naglasio da planirani budžet za narednu godinu neće biti samo restriktivan već i razvojni jer se planiraju mnoga infastrukturna ulaganja, koja će uz prioritetnu brigu o budžetskim korisnicima, deci i socijalno ugroženima, obezbediti bolje uslove za život svim stanovnicima naše opštine.
Prema predsednikovim rečima ova 2017. godina bila je radna i jako uspešna o čemu govori i ušteda u budžetu od 311 miliona dinara u opštinskoj kasi na kraju sptembra meseca ove godine, zahvaljujući čemu će se lakše vratiti dospeli dug iz perioda bivše vlasti.
Obraćajući se članovima Veća, Simonović je naglasio da je veoma zadovoljan njihovim radom a da je izuzetno ponosan na saradnju koju je opštinska Vlada uspostavila kako sa srpskom Vladom i ministarstvima tako i sa međunarodnim organizacijama.
-Zahvaljujući ovakvoj saradnji i projektnim aktivnostima u našu opštinu ove godine slilo se dva miliona evra a samo Evropska unija i Vlada Švajcarske uložile su 1.450.000 evra, precizirao je Simonović.
On je podvukao da je lokalnoj samoupravi finansijski pomagala i Kancelerija za javna ulaganja Republike Srbije kao i da nema ministarstva od koga Prokuplje nije dobilo podršku i pomoć.
Kazao je da se mnogo ulagalo u infrastrukturu, poljoprivredu, školstvo, kulturu, sport i da će se takvim tempom nastaviti i u narednoj godini.
-Prioritet nam je da ljude zadržimo na selu i zato je naš zadatak da im obezbedimo najbolje uslove kako bi i njihova deca ostala na selu i bavila se poljoprivredom, kazao je Simonović. Predsednik je naglasio da su deca ponos i budućnost Prokuplja i da će lokalna samouprava i nadalje sve činiti da im stvori najbolje uslove za rad i školovanje kao i da će i nadalje novčano nagrađivati najbolje prokupačke studente.
-Protekle godine renovirani su mnogi školski objekti a u nastupajućoj će biti renovirana zgrada Gimnazije. U sport je uloženo 20 miliona dinara a u kulturu 117 miliona što je mnogo više nego što druge opštine izdvajaju, kazao je predsednik.
Od planova u narednoj godini Simonović je najavio početak gradnje nove gradske pijace sa pristupnim saobraćajnicama za šta se očekuje pomoć resornog ministarstva a u koje će i Opština uložiti 20 milona dinara, kao i izgradnju Spomen obeležja Drugom gvozdenom puku, u susret obeležavanju završetka Velikog rata.
Na sednici Veća usvojeni su i nacrti mnogih važnih odluka koje će se naći na poslednjem ovogodišnjem zasedanju Skupštine opštine Prokuplje. Tako će na predlog Veća Skupština između ostalog razmatrati i nacrte odluka o organizovanju opštinske uprave, kadrovskog plana, odluku o dodeli isključivog prava javnim preduzećima koje je osnovala Opština za obavljanje delatnosti i pružanja usluga.
Veće je takođe razmatralo Nacrt odluke o utvrđivanju naknade za održavanje stambenih zgrada i naknade za prinudnog upravnika pri čemu je naglašeno da će u skladu sa Zakonom i pravilnikom na teritoriji opštine Prokuplje taj iznos biti minimalan kako ne bi dodatno opterećivao budžet građana.