Prokuplje: Prekogranična saradnja sa Bugarskom

Razlog zašto smo za partnera za prekograničnu saradnju izabrali Opštinu Mirkovo iz Bugarske je što su oni u poslednjih pet godina kroz mnoge projekte dobili najviše sredstava u njihovoj zemlji iz fondova Evropske unije, izjavio je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović tokom razgovora sa delegacijom bugarske opštine koju je predvodila predsednica Opštine Mirkovo Ceca Jotina.
Tokom boravka u Prokuplju delegacije su razgovarale o uspostavljanju saradnje na izradi projekata koji se finansiraju iz evropskih fondova.
-Iskustva u izradi projekata od partnera iz bugarske opštine dobro će nam doći. Siguran sam da ćemo uz sveobuhvatnu saradnju izbeći greške koje su oni imali prilikom izrade projekata, rekao je Simonović dodavši da bi već naredne godine trebalo da se napravi projekat za unapređenje i razvoj turizma u prokupačkoj opštini.
Tokom razgovora sa bugarskom delegacijom Simonović je istakao da je lokalna samouprava kroz različite projekte ove godine od Evropske unije dobili oko 1.450. 000 evra.
-Za realizaciju projekata iz oblasti infrastrukture, obrazovanja i socijalne zaštite u poslednjih pet godina iz fondova Evropske unije dobili smo 13 miliona evra, izjavila je Jotina i naglasila da će oni svoje znanje i iskustva u izradi projekata sa zadovoljstvom preneti prijateljima iz Prokuplja.
Predsednik Unije privrednika Topličkog okruga Zvonko Stojiljković, koji je bio inicijator ovog susreta, je istakao izuzetno iskustvo i znanje predstavnika bugarske opštine u saradnji sa finansijskim institucijama EU.
-Opština Mirkovo se svojim dosadašnjim radom pokazala kao ozbiljan i odgovoran partner za saradnju. Buduća prekogranična saradnja Prokuplja i Mirkova doprineće izradi projekata, a nadamo se i većim investicijama koje se fiansiraju iz evropskih fondova, izjavio je Stojiljković.