Prokuplje:Povodom 140 godina oslobođenja od Turaka

Opština Prokuplje i prokupačke ustanove kulture, održale su u galeriji „Boža Ilić“ svečanu akademiju povodom 140 godina oslobođenja od viševekovnog turskog ropstva.
Ovoj svečanosti su pristvovali načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović, zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović, pomoćnik predsednika Opštine Prokuplje Ljubiša Blagotić, kao i direktori javnih preduzeća i ustanova i mnogobrojni građani.

galer akademija4 (1)
Postoje datumi u istoriji jednog naroda koji su toliko značajni da često predstavljaju prekretnicu nacionalnog bića tog naroda. Jedan od takvih datuma jeste Sveti Nikola 1877. godine. Mobilisana srpska vojska pod vođstvom kneza, a potonjeg kralja Milana Obrenovića, oslobodila je Prokuplje posle skoro pet stotina godina robovanja pod Turcima.
Zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović je pozdravio prisutne i rekao da Toplica u svojoj istoriji ima mnogo značajnih i važnih datuma i da je ovaj samo jedan od njih.
-Srbi su nakon 423. godine okupacije Toplice doživeli 18. decembar 1878. godine kao najlepši dan u njihovim životima. Oni su dočekali da žive u slobodnoj Srbiji. Za vreme Turaka u tadašnjem prokupačkom srezu živelo je 4.618 Srba, a više od 10 generacija u Prokuplju nije dočekalo slobodu. Prokuplje je oslobođeno od Osmanlijske vlasti na dan Svetog Nikole, po starom kalendaru to je bio 6. a po novom 18. decembar, istakao je Paunović.
O istorijskoj važnosti ovog datuma za naš grad govorio je istoričar, viši kustos u Narodnom muzeju Toplice Darko Žarić. On je istakao da je za oslobođenje Toplice od Turaka 1877/78. godine poginulo ukupno 285 srpskih vojnika i oficira.
Ovo je bio povod da Narodni muzej Toplice i Istorijski arhiv Toplice predstave drugi broj „Topličkog zbornika“, časopisa za društveno-humanističke nauke.
Pored ovog datuma, naš grad je ove godine obeležio još jedan važan datum, a to je stogodišnjica Topličkog ustanka. U okviru tog značajnog datuma Istorijski arhiv Toplice je organizovao kviz za decu topličkih osnovnih škola. Ovom prilikom nagrađeni su najbolji. Prvo mesto osvojili su učenici Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“, drugo su podelili učenici Osnovne škole „9. Oktobar“ i „Drinka Pavlović iz Kuršumlije, a treće je pripalo učenicima Osnovne škole „Stojan Novaković“ iz Blaca i „Toplički heroji“ iz Žitorađe.
U kulturno-umetničkom delu svečane akademije povodom obeležavanja 140. godina oslobođenja Prokuplja od Turaka, učestvovali su Ivan Stojanović, Vlada Drobnjak, Miloš Gašević, Marija Okičić, Biserka Milosavljević, Dejan Jovičić i Predrag Slavković.