Protosinđel Serafim o „Jogi i pravoslavlju“

U okviru duhovnih razgovora, koje crkva Sveti Prokopije organizuje sa Narodnim muzejom Toplice, gostovao je iguman manastira Divljane protosinđel Serafim.

unnamed
On je govoreći o „Jogi i pravoslavlju“ rekao da je joga, kao i bilo koja druga budistička ili hinduistička vežba neprihvatljiva.
-Kroz meditiranje se čovek oseća opuštenije, jer na trenutak pobegne od svojih problema, ali to je samo varka koja vodi u ponor. Isto tako je i sa kompjuterskom igricom ili španskom serijom. Reč je o obmanama koje pojačavaju egoizam i podsvesno priželjkuju smrt, ja to znam jer sam se bavio time. Samo istinsko pokajanje može da rastereti i spasi čoveka. U pravoslavlju se ne koristimo lažima i praznim obećanjima, već predstavljamo život kakav jeste, istakao je protosinđel Serafim.
On je dodao da hrišćanstvo kao vera propoveda sjedinjavanje s bogom, a sva druga učenja u cenru pažnje imaju samo pojedinca.
-Niko sem hrišćana nema pokajanje, a mi se kroz njega uzdižemo. Nigde sem u pravoslavlju čovek nije ličnost, naglasio je protosinđel Serafim.
Kroz analizu svih zapadnih sekti, budizma i hinduizma ukazao je na to da su sve one postavile čoveka u centar što je to zapravo razlog koji slabe i neupućene vuče ka njima.
-Takvi obećavaju nemoguće, bave se nevidljivim stvarima i nemaju pokajanje što je osnovna razlika između nas i njih. Ono što je najvažnije, a što ih još razlikuje od nas, jeste da nemaju nikog ko će da dođe i spasi ih, naglasio je iguman manastira Divljane protosinđel Serafim.