Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović postavili kamen temeljac za izgradnju stanova za izbeglice

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović postavili su danas u Prokuplju kamen temeljac za izgradnju 20 stanova za izbeglice koji žive na teritoriji opštine Prokuplje.

unnamed (1)
Prokuplje je jedna od ukupno devet opština u Srbiji u kojima ove godine počinje izgradnja stanova iz drugog Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije, čija je vrednost oko 13 miliona evra. Pored brojnih donatorskih organizacija, u finansiranju izgradnje stanova učestvuju i Vlada Republike Srbije i Opština Prokuplje.

unnamed
Nakon ceremonije polaganja kamena temeljca, kojoj su prisustvovali brojni visoki državni zvaničnici i predstavnici međunarodnih organizacija, predstavnici Opštine Prokuplje i građani, prisutnima se obratio prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

unnamed (3)
– Hvala vam što ste danas ovde i što kontinuirano pratite i pružate podršku našim naporima da pronađemo i obezbedimo trajna rešenja za izbeglice koje su devedesetih godina prošlog veka napustile svoje domove širom bivše Jugoslavije i rešile da danas ostanu u Republici Srbiji.
Posledice tih događaja u Srbiji se i danas osećaju. Iako uz pomoć međunarodne zajednice već preko dvadeset godina nastojimo da pružimo održiva rešenja i otklonimo posledice ovih nemilih događaja, razmere problema dovele su do toga da u XXI veku i dalje na svojoj teritoriji imamo blizu 30.000 izbeglica kojima su u državama porekla uskraćena neka od osnovnih prava, uključujući neometan pristup imovini.

unnamed (2)
Srbija je svesna činjenice da su za rešavanje ovako teških pitanja potrebni i vreme i iskrena posvećenost. Za okončanje izbeglištva neophodna je saradnja država porekla i prihvata, kao i spremnost da se za sva otvorena pitanja pronađu pravična i održiva rešenja.
Verujem da će to biti slučaj i ovde u Prokuplju, u ovom drevnom gradu na obali Toplice, punom potencijala, gradu koji je bio dom i utočište mnogima, rekao je Dačić i istakao da se radi o bespovratnim donatorskim sredstvima kojima se obezbeđuje krov nad glavom izbeglicama u Srbiji.
Ovom prilikom Dačić je podsetio da je pre dve nedelje postavljen kamen temeljac za izgradnju 40 stanova u Sremskoj Mitrovici, u Kruševcu je otvoreno gradilište za još 20 stanova i da će ukupno u ovoj godini biti izgrađeno 200 stanova za izbeglice u Srbiji.
Uskoro i u Paraćinu počinje izgradnja zgrade sa 20 stambenih jedinica, koje se grade u okviru istog, drugog Potprojekta Regionalnog stambenog programa. Izgradnja stanova u okviru ovog Potprojekta očekuje se u još pet opština, u Vršcu, Bajinoj Bašti, Šidu, Šapcu i Kikindi.
Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.