Reč stručnjaka- dipl.ing.Magdalena Todorović-Rezidba kupine

  • images

Diplomirani inžinjer poljoprivrede Magdalena Todorović govori o rezidbi kupine:

Kupina je voćna vrsta koja obrazuje mnogo izdanaka, koji oduzimaju hranljive materije,vlagu i svetlost matičnim biljkama. Da bi se produžio produktivni period i obezbedila visoka rodnost i zadovoljavaju i kvalitet plodova kupine potrebno je da se rezidbom uspostavi ravnoteža između vegetativnog porasta i rodnosti.

Imamo dva vida orezivanja i to:
– Orezivanje kupine posle sađenja
– Orezivanje kupine u rodu

Orezivanje kupine posle sađenja

Bez obzira dali je kupina posađena u jesen ili u proleće , orezivanje se vrši samo s proleća pre kretanja vegetacije. Ono se obavlja tako što se izdanci skrate na 20-30 cm iznad zemlje, u zavisnosti od njihove debljine. Ako su deblji režu se na 30 cm, a tanji na oki 20 cm. U toku prvog dela vegetacije iz korenovih pupoljaka zasađene kupine razviće se 2-4 izdanaka, tako da će sredinom leta u žbunovima izdanci dvojake starosti radi pravilnog razvoja žbunova preporučuje se da sredinom avgusta saseku do osnove prošlogodišnji stari izdanci, kako bi ovogodišnji imali više prostora i svetlosti za rastenje.

Orezivanje kupine u rodu

Orezivanje u rodu obavlja se u dva navrata, rano s proleća i u drugoj polovini leta posle berbe.

Prolećno orezivanje – se izvodi krajem marta ili početkom aprila, čim vremenske prilike dozvole. Obavlja se na taj način što se prvo izvrši proređivanje izdanaka, pri čemu se oštećeni i nedovoljno razvijeni izdanci uklanjaju do zemlje, a ostavljaju se samo zdravi i dobro razvijeni. Kod kupina koje rastu uspravno ostavljaju se u toku druge i treće godine po 3-4 a kasnije i po 5-6 izdanaka, kod prelaznih 6-8, a kod puze ih sorata od 10-12 izdanaka. Ako se kupina gaji po sistemu žive ograde, a ne u žbunovima, onda se proređivanje vrši tako što se na svaki dužni metar ostavi 9-14 izdanaka, u zavisnosti od sorte i razvijenosti mladara, a zatim se oni skraćuju. Kupina razvija dosta postranih letorasta( mladara) , tako da se već do polovine leta jako razgrana .Stoga je potrebno da se ovi prevremeni izbojci prekraćuju , a oni koji se ostavljaju da se pinsiraju, odnosno zakinu na 3-4 pupoljka. Ovo proređivanje i pinsiranje prevremenih izbojaka potencira uspravniji porast izdanaka i postizanje većih prinosa u sledećoj godini.

Letnje orezivanje – Obavlja se po završetku berbe. U ovoj rezidbi treba do osnove odseći, sve prošlogodišnje izdanke koji su u ovoj godini doneli rod. Tom prilikom je potrebno do zemlje saseći i sve slomljene, suve i kržljave izdanke pa ih skupiti izneti iz kupinjaka i spaliti. U slučaju pojave bolesti antraknoze potrebno je sve izdanke saseći( i stare i mlade) pa ih i njih izneti i spaliti. Posle toga se kupinjak pođubri kompleksnim đubrivom NPK (10:12:26 ) sa oko 50 kg/ha, pa se zemljište prekopa i zalije, da bi se podstako brži razvoj novih izdanaka za rod u sledećoj godini.