Reč stručnjaka- dipl.ing.Magdalena Todorović -Stubaste jabuke

Diplomirani inžinjer poljoprivrede Magdalena Todorović govori o Stubastim  jabukama:

Stubaste forme jabuka koriste se isključivo u dekorativne svrhe. Rodonačelnik ovih sorti jeste sorta „vajdžek“ (Wijcik) koja je otkrivena još 1969.godine u Kanadi kao spontani mutant sorte „mekintoš“ (McIntosh).
Stubaste jabuke se odlikuju vrlo slabom bujnošću i omogućuju vrlo gustu sadnju. Pogodne su za gajenje kao ukrasne biljke na okućnici, pa čak i u većim saksijama. Voćke se gaje bez naslona sa rastojanjem u redu 50 cm, a između redova oko 120 cm (ukoliko se sade u sistemu višereda, dvored ili trored).
Njihova osnovna karakteristika je da formiraju uspravnu kordunicu koja se prirodno ne grana. Međutim, to dosta zavisi od podloge na kojoj su kalemljeni. Treba je gajiti na slabo bujnoj podlozi M9 ili M26. Neretko se mogu sresti i stubaste jabuke na srednje bujnoj podlozi MM106. Stubaste jabuke na takvoj podlozi mogu biti znatno bujnije od potrebnog, jer znaju da narastu veoma visoko i da formiraju nešto bujnije bočne letoraste, a to se može negativno odraziti na rodnost (naročito na plodnijem zemljištu i pri dosta zalivanja).
Rod donose na kratkim rodnim grančicama koje su raspoređene duž cele kordunice. Pokazuje minimalne potrebe za rezidbom koja se svodi na proređivanje cvetnih pupoljaka skraćivanjem rodnih grančica i uklanjanje ili prekraćivanje sporadično obrazovanih letorasta dužih od 10 cm. Naime, jednogodišnje grane dužine preko 10 cm se u potpunosti uklanjaju ukoliko se formiraju na rodnim elementima gde su se formirale i kratke rodne grančice. Međutim, ukoliko na rodnom elementu nema drugih kraćih rodnih grančica ili se ove dugejednogodišnje grane obrazuju direktno na vodilici (glavnom stablu) onda se prekraćuju na 5-8 cm, kako ne bi došlo do ogoljavanja. Stubaste jabuke nema karakteristiku obrazovanja bujnih letorasta, izuzev ako to nije nečim isprovocirano (prekraćivanjem kordunice, njenim oštećenjem ili pri ranije pomenutom bujnijem porastu). Sve radne operacije obavljaju se sa zemlje obzirom da visina voćaka obično ne prelazi 3 m. Međutim, visina kordunice zavisiće i od bujnosti podloge (M9, M26 ili MM106). Na pomenutoj MM106 ili obilnom đubrenju i navodnjavanju, može porasti i znatno više.
Na stvaranju sorti jabuke stubastog tipa rasta radi se i u Srbiji, pa su tako stvorene neke vrlo atraktivne selekcije ovog tipa crvenog, žutog i zeleno obojenog ploda.