Reč stručnjaka dipl.inž Magdalena Todorović:Krečenje stabala

Diplomirani inžinjer Magdalena Todorović iz Poljoprivredno-stručno – savetodavne službe Prokuplje, ovoga puta nam priča na temu – Krečenje stabala:

-Za voćare u zasadima uvek ima posla. Nakon berbe plodova zasade je potrebno očistiti od polomljenih, oštećenih, bolesnih i suvih grana, mumificiranih plodova, opalog lišća. Na ovaj način umanjujemo pojavu bolesti i štetočina sledećeg proleća jer se patogeni najviše zadržavaju i prezimljavaju na ovakvim granama. Ovo je izvodljivo na manjim površinama, dok će se ova mera u velikim zasadima obaviti tokom zimske rezidbe.Kada veći deo lista opadne (oko 70%) potrebno je obaviti „plavo“ prskanje – bakarnim preparatima, tako da se pri ovom postupku cela biljka okupa. Tretiranje vršiti pri temperaturi višoj od 5 stepeni, kada su biljke suve i po sunčanom vremenu kako bi voćke stigle da se tokom dana posle tretiranja osuše.

Krečenje stabala je mera koja se takođe primenjuje tokom jeseni a ne u proleće kako je uobičajeno. Ako krečimo stabla u proleće mi ih samo ulepšavamo. Za postizanje pravih efekata krečenje se obavlja u jesen.Glavni cilj krečenja je da se ublaži negativno dejstvo niskih temperatura na voćke. Bela boja tokom zime,za vreme jakog osunčavanja, odbija sunčeve zrake čime se umanjuje zagrevanje stabala tokom dana i smanjuje temperaturna oscilacija između dana i noći koja može dovesti do pucanja debla.. U rano proleće se kod okrečenih stabala usporava kretanje sokova i početak vegetacije odlaže čime se izbegava negativan uticaj prolećnih mrazeva. Krečna mešavina se priprema od 5kg negašenog kreča, 0,5kg kuhinjske soli i 250 – 500gr. sumpora u prahu. Kreč se prvo zagasi a potom dodaju ostali delovi i razredi sa vodom do željene gustine koja je pogodna za krečenje. Mešavina treba da odstoji dan-dva kako bi bolje prianjala za koru. Osim debla preporučuje se krečenje i dela ramenih grana ( do 30cm).

U jesen je potrebno obaviti ishranu organskim i mineralnim hranivima uz jesenju obradu zemljišta i zaštitu od glodara i zečeva, Diplomirani inžinjer Magdalena Todorović.