Registracija poljoprivrednih gazdinstava traje tokom cele godine

Pravilnik o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva, propisano je da se upis u RPG vrši u područnoj jedinici Uprave za trezor prema mestu prebivališta nosioca poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira gde se nalaze parcele koje su predmet upisa u RPG, izjavila je savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja (PSSS) Duška Petrović i dodala da je upis poljoprivrednih gazdinstava dobrovoljan i da se vrši tokom cele godine.

Prema njenim rečima nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava kod koji nije došlo do promena u upisanim podacima koje se odnose na zemljišni fond, kao osnov korišćenja zemljišta, ili stočni fond nisu u obavezi da obnavljaju gazdinstvo.

Obnova registracije vrši gazdinstva kod kojih je u međuvremenu došlo do promena u zemljišnom ili stočnom fondu i iste se prijavljuju u roku od 30 dana.

Poljoprivredna gazdinstava koja se prvi put upisuju u RPG u obavezi su da upišu sve katastarske parcele na kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja.

Petrovićeva je istakla da se nosiocu poljoprivrednog gazdistva može odrediti pasivan statut u trajanju od tri godine ako se utvrdi da u RPG nisu prijavljene sve parcele na kojima se obavlja poljoprivredna proizvodnja.

U interesu su je samih poljoprivrdnika da registruju svoja gazdinstva jer na taj način stiču pravo za podsticaj iz domaćih lokalnih i međunarodnih fondova.

Sve informacije i pomoć u popuni neophodne dokumentacije, poljoprivrednici koji žele da obnove ili registruju svoje poljoprivredno gazdinstvo, mogu dobiti u Odeljenju za poljoprivrednu Gradske uprave Prokuplja (kancelarija br. 21) ili u prostorijama PSSS.