Sanacija divljih deponija u Blacu u punom zamahu

Javno komunalno preduzeće „Blace“ krenulo je sa raščišćavanjem divljih deponija koje se nalaze na spisku komunalne inspekcije, a koje ne spadaju u redovne poslove ovog komunalnog preduzeća. Sanacija divljih deponija realizuje se sredstvima koja su opštini Blace odobrena na konkursu kod Ministarstva za zaštitu životne sredine.

video:

foto:

bscap0017

Za sada je, od 26  mapiranih deponija očišćeno 5 deponija a danas su radnici javne higijene JKP „Blace“ čistili deponiju u zaseoku Brolin Sokak u Suvom Dolu. Prema rečima, rukovodioca javne higijene u JKP „Blace“  Ivana Milojevića, na spisku se pored deponija u selima nalaze i deponije sa gradskog područja, koje su u ovom programu, koji traje do kraja ovog meseca a realizuje se u okviru projekta koje opštini Blace sufinansira ministarstvo zaštite životne sredine sa 3,8 miliona dinara

dok Opština Blace izdavaja  približno milion dinara.

bscap0015

Iz lokalne samouprave kažu da će očistiti oko 684 kubnih metara kabastog i drugog otpada koji se nalazi na deponijama.Iz lokalne samouprave apeluju na građane da ne odlažu kabasti i svaku drugu vrstu otpada tamo gde mu nije mesto, ali i da komunalni inspektori reaguju strože kada se radi o kažnjavanju građana budući da ovakvim načinom ponašanja oni narušavaju izgled grada i ugrožavaju životnu sredinu.

bscap0010

-„Uskoro ćemo u saradnji sa ministarstvom uvesti i video nadzor. Bacanje smeća gde mu nije mesto postaje proslost – kaže zamenik predsednika opštine Blace Nikola Milinčić, koji je pohvalio današnju akciju čišćenja“.

bscap0009

“Pored ovog vanrednog programa gde imamo 26 deponije imamo i redovni program za čišćenje divljih deponija, gde spadaju deponije koje su standardne a sve to radi se iz lokalnog fonda za zaštitu životne sredine, kojim smo planirali i učešće u ovom projektu koji finansira ministarstvo – naglašava zamenik predsednika Milinčić koji hvali ministarstvo za ažurnost u realizaciji projekata koje oni finansiraju. Radi se zaista na ekologiji i moramo svi da doprinesemo da nam bude boljei da imamo zdraviju životnu sredinu”.

bscap0004

„U ovoj godini realizujemo više projekata koje finansira ministarstvo za zaštitu životne sredine a pored toga, učestvujemo i u regionalnim ekološkim projektima. Do sada, odradili smo sve uslove za početak realizacije velikog projekta Prečišćavanja otpadnih voda, za koji EU daje 11 miliona eura za Blace i Brus, koji bi trebalo da reši ono što nam stvara najveći problem, višedecenijsko pitanje reke Blatašnice. Potpisali smo sporazum sa gradom Kruševcom na saradnji u izgradnji regionalne deponije „Srnje“ koja bi trebalo za 2 godine da zaživi. Uz sve to radimo i na izradi nove Odluke o komunalnom uređenju.“

bscap0000bscap0001bscap0011bscap0013bscap0014bscap0005bscap0007bscap0008bscap0016bscap0018