Saopštenje PU Prokuplje:Stanje bezbednosti na području PU Prokuplje za mart 2024

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Policijske uprave u Prokuplju, u mesecu martu 2024. godine, održali su povoljno stanje bezbednosti na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Prokuplju i ostvarili dobre rezultate rada.

Ukupan kriminal, kao i krivična dela opšteg kriminala, beleže smanjenje u odnosu na mart mesec prošle godine.

U ovom periodu je zabeleženo smanjenje broja krivičnih dela protiv imovine za 64% u odnosu na isti period prošle godine, smanjen je broj krivičnih dela krađe i teške krađe i nije bilo izvršenih krivičnih dela razbojništvo.

U martu 2024. godine ukupno je izvršeno 53 krivična dela što je za 2 manje u odnosu na isti period prošle godine i to: 41 delo opšteg kriminala, 10 dela ekološkog kriminala, 2 krivična dela iz oblasti privrednog kriminala, dok krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala nije bilo.

U martu mesecu 2024. godine rasvetljeno je 5 krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocima i 13 učinilaca je uhvaćeno na delu.

Iz oblasti zdravlja ljudi, u martu mesecu 2024. godine registrovano je 12 krivičnih dela neovlašćeno držanje opojnih droga, 1 krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i realizovane su 3 zaplene.

Stanje Javnog reda i mira na području PU Prokuplje u mesecu martu 2024. godine je zadovoljavajuće, zabeležen je manji broj prekršaja u odnosu na isti period prošle godine, niti je bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Evidentirano je 6 prekršaja iz oblasti JRM, što je za 4 prekršaja manje u odnosu na isti period prošle godine.

Bezbednost saobraćaja u martu 2024. godine karakteriše smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda. U mesecu martu 2024. godine dogodilo se 9 saobraćajnih nezgoda. Broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima je manji za 5 nezgoda u odnosu na mart 2023 godine, kao i broj nastradalih lica koji je manji za 6, dok saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima nije bilo.

Policijski službenici saobraćajne policije sankcionisali su 1.548 prekršaja po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Takođe su u toku meseca marta preduzimane mere na bezbednosnom pokrivanju škola na području PU Prokuplje. U cilju nastavka realizacije projekta ,, Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ pripadnici policije nastavili su sprovođenje radionica učenicima osnovnih škola, a u cilju povećanja bezbednosti u školama, posebno učenika.

Policijska uprava u Prokuplju, tokom marta 2024. godine, primila je 769 zahteva za izdavanje ličnih karata, 480 zahteva za izdavanje biometrijskih putnih isprava, 724 zahteva za izdavanje vozačkih dozvola, 92 zahteva za izdavanje probnih vozačkih dozvola i izdala je 708 saobraćajnih dozvola.

Policijski službenici Policijske uprave u Prokuplju će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnim bezbednosnim pokrivanjem područja, radi bezbednosne prevencije i sprečavanja izvršenja krivičnih dela, prekršaja i ostvarivanja adekvatne bezbednosti saobraćaja na putevima.

12. april 2024. godine
Prokuplje