Savetodavci bili u službi poljoprivrednika

Nastojeći da primene nove tehnologije, sopstvenu proizvodnju učine rentabilnom, smanje troškove i prilagode svoju proizvodnju zahtevima tržišta savetodavci Poljoprivredno stručne i savetodavne službe (PSSS) Prokuplja su i prošle, kao i predhodnih godina, svakodnevno bili sa poljoprivrednicima u Topličkom okrugu.

Tokom 2021. godine savetodavci su na teritoriji Prokuplja, Blaca, Žitorađa i Kuršumlije obišli nešto više od hiljadu registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Savetodavac u PSSS Snežana Jović izjavila je da je jedan od ciljeva njihovog rada bio taj da što više sa topličkim poljoprivrednicima rade na terenu.

–Osim obilaska poljoprivrednika na kućnom pragu i njihovim imanjima, naše prostorije posetilo je skoro hiljadu topličkih poljoprivrednika. Osim davanja saveta i preporuka kako da se primene nove tehnologije u radu, poljoprivrednicima smo pružali pomoć i u popunjavanju raznih zahteva i konkursne dokumentacije za ostvarivanje prava za dodelu podsticajnih sredstava koje su, na osnovu pravilnika, konkursa i uredbi, dodeljivali Ministarstvo poljoprivrede i lokalne samouprave, izjavila je ona i dodala da se velika pažnja poklanjala i edukaciji poljoprivrednika.

Tokom prošle godine savedodavci su održali više od 100 predavanja, 70 tribina i 40 radionica, a bila su postavnjena i dva ogledna polja kukuruza i po jedno ogledno polje pšenice i krompira.

Za topličke poljoprivrednike besplatno je urađena i agrohemijska analiza zemljišta sa 1.600 parcela i date preporuke i stručni saveti u cilju poboljšanja plodnosti zemljišta.

–Tokom 2021. godine veliki značaj dali smo i blagovremenom informisanju poljoprivrednika. Na televizijama smo imali 90 priloga i skoro 100 nastupa na radiju, a u biltenima i drugim pisanim medijima objavljeno je 190 naučnih tekstova, kaže Snežana Jović i naglašava da su savetodavci u PSSS uvek spremni da stručnim savetima pomognu poljoprivrednicima da, bez obzira kojim granom poljoprivre da se bave, imaju produktivnu, kvalitetnu i rentabilnu proizvodnju.