Šljivići iz Popove kod Blaca pokrenuli proizvodnju džema kojem je kumovao komšija Šveđanin- Džanarika Simps

Kad se komšije udruže a šljive dobro rode, onda se na selu sprema pravi seljački džem.A na gazdinstvu Šljivića iz sela Popove kod Blaca, seljački džem po prvi put spremaju za tržište.
Video,TV Prva,prilog pripremila: Gorica Šegović:
Šljiva se na gazdinstvu Šljivića gaji na površini od oko 10 hektara a deo ovogodišnjeg prinosa ove godine rešili su da po prvi put prerade u džem zatržište.
-Mi pekmez kuvamo godinama a ove godine po prvi put spremamo za tržište. Spremili smo oko 400 kilograma za prodaju, ističe Miladin Šljivić ističući da džem spremaju na stari i tradicionalni način u prohromskim kazanima.
-Nemamo nikakve mašine, osim pasirke za odvajanje koštica…ističe Šljivić.
Jedna tura u ovim prohromskim kazanima stiže za oko pet sati a ukus je neodoljiv.
Jedan deo šljiva, inače ostavili su da prerade u rakiju.
S obzirom da se sve radi ručno i da posla ima dosta u pomoć su došle i komšije a za Milutina Petrovića koji je radni vek proveo u Švedskoj svi poslovi na selu su posebno zadovoljstvo.
-Ovaj pekmez je dar prirode. U Švedskoj ovo nisam imao prilike da ovo radim, a danas kao penzioner uživam u spremanju zdrave hrane.
A pitanje da li se i u Švedskoj džem sprema na ovakav način, našeg sagovornika je nasmejalo.
-A ne, na ovakav način ne. Zato ja volim selo i ovde sam najslobodniji čovek na planeti, ističe Milutin Petrović.
A upravo on je i kumovao ovom pravom seljačkom džemu kakav su spremale i naše bake.
-Ovaj džem treba da se zove Džanarika Simps –a to znači – srpski internacionalni proizvod sa gazdinstva Šljivić, kaže Milutin Petrović.
Nadamo se da će i ovaj proizvod sa sela uskoro naći put do tržišta i da će proizvodnja naredne godine biti veća a da li će ovaj proizvod poneti ime džanarika – Simps – videćemo…