Svetosavska povelja dr Nenadu Arsoviću profesoru Medicinskog fakulteta u Beogradu – dodeljene i četiri Svetosavske zahvalnice

Komisija za dodelu Svetosavskih priznanja koja tradicionalno na Svetog Savu dodeljuje Toplički upravni okrug u saradnji sa ustanovama kulture završila je rad, a o rezultatima i tome ko je dobio ova prestižna priznanja govorio je predsednik komisije i načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković.

On je istakao da mu pripala čast da saopšti rezultate i izrazio posebno zadovoljstvo što je ove godine na konkurs za dodelu Svetosavskih nagrada pristiglo najviše predloga do sada.

-Komisija je jednoglasno donela odluke ali moram da naglasim da se radilo o kandidatima iz različitih svera društvenog delovanja, što mi je takođe jako drago, pa smo vodili računa da svi dobitnici ravnopravno budu zastupljeni po sverama a i prema teritorijalnoj zavisnosti, odnosno da sve opštine Topličkog okruga budu zastupljene, rekao je Zlatan Miljković.

-Dodelili smo jednu Svetosavsku povelju i četiri zahvalnice i to Svetosavsku povelju smo ove godine dodelili profesoru doktoru Nenadu Arsoviću sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktoru Klinike za otorinolaringologiju Univezirtetskog Kliničkog centra Srbije koji je rodom iz Topličke Male Plane. Što se njegove biografije tič, ona je impozantna jer se radi o vrsnom stručnjaku, svetski priznatom naučnom radniku koji je uveo inovacije u hirurškim intervenvijama u otorinolaringologiji. Profesor Arsović je član SANU i borda Evropske Akademije za otorinolaringologiju, Borda Evropske federacije tih nauka kao i priznati član Srpskog lekarskog društva. Objavio je više od 60 naučnih radova koji su zastupljeni kod nas i širom sveta a ujedno je i jedini hirurg u Srbiji koji koristi retku operativnu metodu pri lečenju tumora iz srednje lobanjske jame, istakao je Zlatan Miljković.

Takođe je naveo da je jedan od dobitnika ovogodišnje Svetosavske zahvalnice i glumac prokupačkog pozorišta Miroljub Mirović – Facir koji se 50 godina uspešno bavi glumom i kulturom i jedan je od osnivača prokupačkog amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović“ koji se tokom uspešne glumačke karijere ostvario se u brojnim ulogama.

Prema Miljkovićevim rečima Svetosavsku zahvalnicu je dobio i Nemanja Radosavljević, dvadesetogodišnji mladić iz Kuršumlije koji je jako talentovan hamonikaš i do sada je odneo pobedu na više od 20 muzičkih takmičenja. Osvojio je prvo mesto u seniorskoj konkurenciji na festivalu Prva harmonika Srbije u Jagodini i priznanje na festivalu harmonike u Soko Banji što prestavlja krunu jedne muzičke karijere.

Svetosavsku zahvalnicu dobila je i pijanistkinja iz Prokuplja Marija Timotijević koja je dobro poznata prokupačkoj publici, a i široj srpskoj javnosti po uspešnim i posećenim koncertima. Marija je trenutno na doktorskim studijama na fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu, a ponikla je iz prokupačke Muzičke škole „Kornelije Stanković“. Osvajač je više značajnih muzičkih priznanja kod nas i u svetu.

Ove godine Svetosavska zahvalnica otišla je i u Žitorađu u ruke Milice Andrejev, doktoranta Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu i direktora škole u Žitorađi, koja se izdvaja po tome što veoma ambiciozno naučni rad primenjuje u radu sa decom čime osavremenjuje svoj pedagoški pristup kao nauci tako i đacima kojima omogućava savremeno učenje.

Njena najveća zasluga je osnivanje i održavanje Festivala „Bez muke do nauke“ koji je prepoznatljiv u Topličkom okrugu i šire i na kome učestvuje preko 200 predavača i više od 2.000 slušalaca. Objavila je više naučnih radova u svetski časopisima.

Nagrade će dobitnicima biti urućčene na Svetosavskoj akademiji u petak 26. januara koja će se održati u prokupačkom Domu kulture sa početkom 18 sati.