Toplički vinogradi na „Velikom ocenjivanju vina Srbije“

 

Savez vinogradara i vinara Srbije tokom proteklog vikenda organizovao je manifestaciju pod nazivom „Veliko ocenjivanje vina Srbije“. Na ovoj manifestaciji učestvovalo je 138 vinarija, među kojima i vinarija „Toplički vinogradi“ iz Gojinovca-Prokuplje.

IMG_20210524_124229

Promocija srpskih vina i vinske kulture bio je jedan od ciljeva ove manifestacije.

Da se u Topličkim vinogradima, koji se prostiru na površini od 50 hektara, proizvode kvalitetne sorte grožđa, a u sopstvenoj vinariji proizvode najkvalitetnija vina, pokazala je i ova manifestacija.

150417446_4034388189913333_3665402161447150957_n

Visoke ocene eminentnih sudija dobili su bela vina od internacionalnih nearomatičnih sorti „Epigenija šardone“ i „Epigenija sovinjon blan“.

U kategoriji crvena mirna vina od lokalnih nearomatičnih sorti priznanje je dobilo vino „Epigenija Prokupac“.

Visoko priznanje dobilo je i vino „Epigenija merlo“ u kategoriji crvena mirna vina od internacionalnih nearomatičnih sorti.

–Jedan od strateških ciljeva Topličkih vinograda baziran je na kvalitetu rada u svim fazama, od proizvodnje grožđa i vina do krajnjeg kupca. Kontrola rada u vinogradu i vinariji je svakodnevna od strane eminentnih stručnjaka iz oblasti vinogradarstva i proizvodnje vina. U našoj firmi sve je podređeno kvalitetu iz razloga što je to jedini način da se opstane na probirljivom domaćem i stranom tržištu, izjavio je menadžer u „Topličkim vinogradima“ Dragan Kovačević i dodao da se najveći deo vina plasira na inostrano tržište.

Govoreći o ovoj manifestaciji on je naglasio da je dobro što je ona održana jer je to bila prilika da se razmene iskustva o radu sa vlasnicima mnogih vinarija iz Srbije i upoznaju sa planovima razvoja vinogradarstva i vinarstva u našoj zemlji u narednom periodu.