Toplotni udar opasan po život

U poslednja 24 sata služba Hitne pomoći prokupačkog Doma zdravlja uglavnom zbog komlikacija uzrokovanih visokim temperaturama intervenisala je 63 puta, a 19 puta pomoć pacijentima ukazivana van ambulante, izjavila je danas portparol Doma zdravlja, Violeta Mirković.

Prema njenim rečima, od kada traje ovaj toplitni talas sa temperaturama i do 40 stepeni Hitnoj službi se u velikom broju javljaju građani za pomoć, a među njima prednjače hronični bolesnici kojima visoke spoljašnje temperature pogoršavaju opšte zdravstveno stanje i pojačavaju hronične tegobe .

-Najčešće probleme zbog visokih temperatura imaju hronični kardiovaskularni bolesnici i oboleli od bolesti disajnih puteva. Ovi bolesnici imaju problema sa visokim krvnim pritiskom koji može da varira a kod njih se često javljaju i anginozne tegobe praćene bolovima u grudima i otežanim disanjem, kazala je Mirković.

Visoke temperature negativno utiču i na potpuno zdrave osobe kod kojih mogu da izazovu stanja šoka , toplotni udar i dehidrataciju organizma što sve spada u teže oblike ugrožavanja zdravlja.

-Obično se javlja toplotni udar kao posledica dužoj izloženosti suncu i visokim temperaturama, rekla je Mirković i dodala da je toplotni udar veoma ozbiljno stanje koje može da dovede do kome, a u krajnjem slučaju i do smrti.

Do pojave toplotnog udara odnosno kolabiranja zbog pregrejanosti tela, dolazi usled poremećenog rada termoregulacionog sistema organizma. Karakteristični su simptomi koji ukazuju na blizinu toplotnog udara kao što su malaksalost, jaka glavobolja, prestanak znojenja, crvenilo kože i zujanje u ušima.

Kako savetuju u Hitnoj službi lice koje je doživelo toplotni udar odmah treba skloniti sa sunca i rashladiti vodom i hitno pozvati lekara u pomoć.

Da se ne bi izlagali ovakvim opasnostima građanima se savetuje da bez preke potrebe ne izlaze na sunce u vremenu od 10 do 18 sati kao i da sa sobom uvek nose šešir , naočare za sunce i flašicu sa vodom.

Posebna zaštita potrebna je radnicima na građevini, putarima i onima koji rade na otvorenom, Za njih je alarm svako stanje blage vrtoglavice i nesvestice a ujedno i znak da hitno prekinu rad i zatraže pomoć lekara .