Turistička organizacija Srbije na svetski dan turizma dodeljuje nagradu Turistički cvet

Svetski dan turizma, 27. septembar, Turistička organizacija Srbije (TOS) će tradicionalno obeležiti svečanom dodelom najvišeg priznanja u turizmu Republike Srbije, „Turističkog cveta“.

Svečani prijem će biti organizovan ovim povodom, 27. septembra u „Muzeju istorije Jugoslavije“, sa početkom u 12 časova.

sttc-blace495x495-300x300

Svečanosti će prisustvovati i sportsko turističko trgovinski centar Blace, koji je dobio poziv da bude gost ovog značajnog u svetu turizma događa.
Nagrada „Turistički cvet“ dodeljuje se za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u Srbiji, a ove godine biće dodeljena u sledećim kategorijama:
· Turistička organizacija

· Turistička manifestacija

· Ugostiteljski objekat za smeštaj

· Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga

Svake godine Ujedinjene nacije pozivaju sve ljude širom sveta da se uključe u obeležavanje Svetskog dana turizma, na određenu temu koju definiše Generalna skupština Ujedinjenih nacija, na preporuku njenog Izvršnog saveta i generalnog sekretara Svetske turističke organizacije. Ovogodišnji Svetski dan turizma obeležava se temom „Turizam za sve“.
U ovogodišnjoj poruci gospodina Taleba Rifaija, generalnog sekretara Svetske turističke organizacije, navodi se: „Ne smemo zaboraviti da putovanje za mnoge može biti prilično težak proces. Procenjuje se da 15% svetske populacije živi sa nekom vrstom invaliditeta. To je čak 1 milijarda ljudi širom sveta koja nije u mogućnosti da uživa u privilegiji saznanja o drugim kulturama, kao ni da iskusi prirodne lepote u celosti ili doživi uzbuđenje koje nude putovanja ili istraživanja novih prizora.
Pristupačnost za sve trebalo bi da bude u fokusu turističkih regulativa i poslovnih strategija, ne samo kao ljudsko pravo, već i kao velika tržišna prilika. Kako svetska populacija stari, svi ćemo pre ili kasnije imati benefit od univerzalne pristupačnosti u turizmu“.

U okviru svečane ceremonije uručivanja nagrada, Turistička organizacije Srbije će predstaviti i novitete u promociji naše zemlje.