Gosti iz Kočevja obišli Đavolju Varoš i Pločnik

  • unnamed-1

Obilazak spomenika prirode „Đavolja Varoš“ i arheološkog nalazišta „Pločnik,“ za goste iz Kočevja bio je jedinstven doživljaj. Zamenik gradonačelnika opštine Kočevje, Roman Hrovat je istakao da ga je fascinirao neverovatan odsjaj na kamenim figurama i lepota prirode u kasnim popodnevnim satima, pred zalazak sunca.
– Obilazak prirodnih znamenitosti opštine Prokuplje i Toplice bio je jedna veoma uspešna radna ekskurzija i ovom prilikom želim da pohvalim organizaciju i vodiče koji su nam pružili veoma iscrpne informacije o Đavoljoj varoši i arheološkom nalazištu Pločnik. Bili smo pozitivno iznenađeni i zainteresovani, puni utisaka koje ćemo preneti našim prijateljima i građanima Kočevja, kazao je gospodin Hrovat.
U večernjim satima gosti iz Sloveniji stigli su u Pločnik i kako kažu, atmosfera je bila autentična i impresivna.
-Ovaj arheološki lokalitet je velika obrazovna istorija, veoma interesantna za učenike. Nadam se da ćemo ubuduće zajedno sa rukovodstvom opštine Prokuplje organizovati razmenu učenika, jer ovde ima mnogo toga da se vidi i nauči, istakao je zamenik gradonačelnika Kočevja, Roman Hrovat.
Prema njegovim rečima, opština Kočevje je po broju stanovnika manja od Prokuplja, ali je prostrana i ima takođe puno interesantnih lokacija. Interesantno je videti špilje, kao i prašume i šumske predele. Od 12 prašuma u Sloveniji, 6 ih je na teritoriji opštine Kočevje. Osim toga, Kočevjani su veoma ponosni na svoje šume koje pokrivaju 90% teritorije opštine Kočevje.