U kulturnom centru Drainac u Blacu sutra od 12 časova dečja predstava – Aladin i njegova lampa

  • dscn9970

U Kulturnom centru Drainac u Blacu sutra od 12 časova biće izvedena dečja predstava “ Aladin i čarobna lampa”

Ulaz je slobodan, saznajemo u Kulturnom centru Drainac.

Predstava je uvertira za dečiju nedelju koju 5. i 6. oktobra kulturni centar Drainac organizuje za najmlađe blačane a koja će biti pravo iznenađenje.

Počinje „Lektirići ju fest“

Već četvrtu godinu zaredom, Narodna biblioteka „Rade Drainac“ u Prokuplju, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, realizuje projekat „Lektirići ju fest“.
-Najpre je započeta kao revija pozorišnih grupa biblioteka Srbije, a danas je Međunarodni pozorišni festival predstava za decu i omladinu. On pre svega promoviše književna dela, čitanje i sklonost prema pisanoj reči, iskazanoj kroz dramsku formu, rekao je direktor ovog festivala Zoran Cvetković.
Prva predstava ovogodišnjeg festivala „Aladin i čarobna lampa“ surduličkog Kulturnog centra ODDF „Žar ptica“, biće održana u Kulturnom centru Blace, 27. septembra u 12 časova.
U bioskopu „Toplica“, 29. septembra od 17 časova nastupiće Dramska sekcija srednjoškolske obrazovne ustanove „Đorđe Petrov“ iz Krive Palanke iz Makedonije sa predstavom „Tartif“. Sutradan 30. septembra, takođe u bioskopu „Toplica“, od 10 časova i 30 minuta grupa „Mali bibliotekari“ JU Narodne biblioteke „Veselin Masleša“ iz Laktaša iz Republike Srpske, nastupiće sa „Plavom bojom snijega“. Trećeg dana oktobra u 11 časova, takođe u bioskopu „Toplica“, za ljubitelje pozorišta, igraju članovi Dramske sekcije OŠ. „Rudovci“ iz Lazarevca, predstavu „Kako su nastale ružne reči“. Isti akteri u 13 i 30 nastupiće u predškolskoj ustanovi „Neven“u objektu „Bajka“ sa „Putovanjem kroz maštanje“.
DGDO „Lektirići“ iz Prokuplja „Svinjarevu tajnu“ igraće u Kuršumliji 4. i 5. oktobra u 10 i 30 i 11 i 30 u PU „Sunce“ i Osnovnoj školi „Miloje Zakić“.
-Raspored igranja predstave iz Beograda i Kolašina naknadno ćemo objaviti. Važno je da kažemo da ove godine imamo mogućnost da predstave podelimo u dve kategorije, dečije, kojih će biti pet i omladinske, kojih je četiri, istakao je Cvetković.
Stručni žiri festivala „Lektirići ju fest“, činiće upravnik Varoškog pozorišta „Histrion“ Miroljub Mirović, glumac Nebojša Milenković i dugogodišnji kostimograf, arheolog Julka Kuzmanović Cvetković.
Osim odlika za tri prvoplasirane predstave u obe konkurencije biće dodeljene diplome za režiju, scenografiju, glavnu i sporednu mušku i žensku ulogu, scenski govor i kostimografiju. Dečiji žiri odlučiće kome će da dodeli nagradu publike.