Turistička priča našeg kraja: Pretrešnja i Brežani sela sa odličnim preduslovima za razvoj seoskog turizma

Turistička organizacija “ Blace” koja vredno radi na promociji turističkih potencijala blačkog kraja ispisala je brojne priče našeg kraja.

16508539_1392716510785727_6928744459502516602_n

Na sajtu TO “ Blace”,imate priliku da malo bolje upoznate blački kraj, saznate nešto više o manifestacijama koje se ovde tokom godine održavaju,ali i da se kroz njihovu slikovitu, i rečima i fotografijama, priču, upoznate malo bolje sa blačkim krajem.

Mi smo  se ovoga puta, odlučili da Vam prenesemo priču iz odeljka – Naša sela gde vas vodimo u podjastrebačka sela Pretrešnju i Brežane.

Tekst i foto TO “ Blace”:

Selo Pretrešnja nalazi se na južnim padinama Jastrepca i teritorijalno se ka jugu nadovezuje na selo Brežane. Nadmorska visina ova dva sela kreće se od 456 do preko 550 metara.

 

Od Brežana, smeštenom na samom podnožju Jastrepca, pruža se plodonosna ravnica kroz koju protiče Pretrešnjanska reka. To je predeo gde se sastaju bukove, hrastove, borove i jeline šume sa topolama, jablanima i vrbama, gde šumski proplanci grle ravničarske, prostrane livade i njive, prošarane voćnjacima i seoskim kućama pored puta.

U Pretrešnji postoji crkva Ognjene Marije, koja je u periodu od 2005. do 2009. godine rekonstruisana, crkveno dvorište preuređeno i izgrađena nova kapela. Hram svete velikomučenice Marije podignut je 1939. godine, na temeljima srednjevekovnog hrama. Ovo naselje je, kako meštani pripovedaju, bio poklon carice Milice Hilandaru, pa je hram bio metoh manastira svetog Pantelejmona na Svetoj Gori.

Po pronađenom pečatu iz 1930. godine, utvrđeno je da je Pretrešnja bila posebna crkvena opština, a da je hram bio posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice.

U Brežanima postoje dva izvorišta planinske, pijaće vode, jedan u obliku arterijskog bunara i drugi sa koga se voda toči kroz postavljenu česmu…

Atare ova dva sela sela obuhvataju lovišta Dragomirovci i Veliki Jastrebac. Ovde je moguć lov na divlju svinju, zeca, šumsku šljuku, fazana, poljsku jarebicu…

Krajolik ova dva sela je interesantan i živopisan jer predstavlja spoj planinskog i ravničarskog predela. Dobar put, čist vazduh, zdrava pijaća voda, reka i prelepa priroda, kao i blizina Jastrepca i manastira „Ajdanovac“ u Zdravinju (5 km), odličan su preduslov za razvoj seoskog turizma u Brežanima i Pretrešnji.