TV Prva u poseti farmi krava porodice Stojkovac u Gornjoj Draguši

Porodica Stojkovac iz Gornje Draguše na svojoj farmi krava godišnje proizvede oko 120 000 litara mleka što ih svrstava u vodeće proizvođače mleka na teritoriji opštine Blace.

Vest ima video, izvor TV PRVA:

U porodici Stojkovac iz Gornje Draguše stočarstvom su se bavili odavnina. Ovu tradiciju nastavili su i mlađi, Ranko i njegova supruga Daca danas na svojoj farmi krava proizvode oko 120 000 litara mleka godišnje.

DSCN0192

Daca i Ranko Stojkovac na svojoj farmi krava u Gornjoj Draguši

Sve krave uglavnom su uvežene iz Austrije i sa odličnom su genetikom.
Sa 120 000 litara mleka proizvedenog na godišnjem nivou Stojkovci su trenutno drugi po proizvodnji mleka na teritoriji opštine Blace.

DSCN0188
Imati 30 muznih krava i skoro toliko junica znači imati i dosta posla a ovde su se lako snašli oko organizacije rada na farmi.

bscap0028
– Ja sam direktor ratarstva a supruga je direktor stočarstva, u šali kaže Ranko misleći na to da je supruga glavna za poslove na farmi a on u poslovima na njivi koji se tiču proizvodnje hrane za stoku.

DSCN0195

– – Stojkovci imaju svu potrebnu mehanizaciju
Hranu za stoku proizvode sami, imaju svu potrebnu poljoprivrednu mehanizaciju a porodica Stojkovac nedavno je sagradila i novu štalu.

bscap0025
Radni dan na ovoj farmi počinje u pola sedam ujutru a završava se u pola jedan uveče . Posla ima dosta ali kada se trud i rad pokažu kao isplativi umor se lakše savlada. Dobra cena mleka i visokomlečnost kod krava na ovoj farmi ne nedostaju.

– Posla na farmi ima dosta ali kada to donosi zaradu umor se lakše savlada
Kada bi imao bilo kakve garancije da će cena mleka ostati na ovom nivou Ranko bi u svom stočnom fondu imao duplo veći broj muznih krava.