U Blacu održan Toplički dan poljoprivrednika -opština Blace sve više ulaže u poljoprivredu

 • bscap0001
 • DSCN2239
 • DSCN2240
 • DSCN2242
 • DSCN2245
 • DSCN2246
 • DSCN2247
 • DSCN2248
 • DSCN2250
 • DSCN2257
 • DSCN2259
 • DSCN2265
 • DSCN2267
 • DSCN2268
 • DSCN2269
 • DSCN2271

Video prilog sa poljoprivredne manifestacije – Toplički dan poljoprivrednika u ponedeljak na portalu  Blace info press-a.

U Blacu je danas u sportskoj hali srednje škole „ Blace“ održana poljoprivredna manifestacija Toplički dan poljoprivrednika koja je okupila veliki broj izlagača i poljoprivrednih proizvođača. Organizator manifestacije je Opština Blace koja po drugu godinu za redom organizuje ovu veliku sajamsku manifestaciju. Ispred lokalne samopurave opštine Blace prisutnima su se danas obratili predsednik opštine Ivan Burgić, Zoran Jozić koji je manifestaciju svečano proglasio otvorenom, Bojan Nikolić iz službe za poljoprivredu opštine Blace i narodni poslanik iz Svrljiga Milija Miletić.

Prisutni poljoprivrednici i posetioci imali su priliku da pogledaju i izloženu poljoprivrednu mehanizaciju ali i da u direktonom susretu sa predstavnicima hemijskih kuća, komercijalnih banaka, proizvođača poljoprivredne mehanizacije… saznaju neke nove i po njih korisne informacije.

Predsednik opštine Blace, Ivan Burgić istakao je da je opština Blace s pravom preuzela ulogu organizatora manifestacije jer je vodeća opština u Topličkom okrugu što se tiče poljoprivredne proizvodnje.

-Želja nam je da ojačamo poljoprivrednu proizvodnju. Sredstva iz budžeta opštine Blace sve su veća kada poljoprivreda u pitanju, a ove godine taj iznos je 23 miliona dinara, ističe predsednik opštine Blace Ivan Burgić.

Ispred lokalne samouprave opštine Blace, današnju manifestaciju svečano je proglasio otvorenom Zoran Jozić koji je istakao da se lokalna samouprava maksimalno trudi da pomogne poljoprivrednicima sa teritorije opštine Blace.

-To se i vidi, poljoprivreda u blačkoj opštini znatno napreduje. Treba još ulaganja i pomoći za poljoprivredne proizvođače a to će mo u narednom periodu i činiti. Cilj nam je da Blace u budućnosti postane centar regiona i čitave Srbije što se tiče ovakvih manifestacija, i verujemo da će Blace imati značajno mesto u poljoprivrednoj proizvodnji kako  ovog regiona tako i čitave Srbije, kaže Jozić.

Predsednik SO Blace, Zlatko Dimitrijević ističe da opština Blace, njeni saradnici, poljoprivrednici, svi zainteresovani ljudi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom, teže ka tome da se ova manifestacija uzdigne na viši nivo, kakav ima i manifestacija Dani šljive.

-Rebalansom budžeta potrudićemo se da subvencije za poljoprivredu budu do 30 miliona dinara.Zahvaljujući našim inicijativama  uz saradnju  sa ministarstvom poljoprivrede i raznim međunarodnim organizacijama u Blace je došlo na stotine poljoprivrednih mašina i preko 100 traktora,  u zadnje dve godine, ističe Predsednik SO Blace, Zlatko Dimitrijević.

Bojan Nikolić iz službe za poljoprivredu podseća sve poljoprivrednike sa teritorije opštine Blace da je čitavim setom mera predviđeno unapređenje poljoprivrede a o svemu tome bliže informacije mogu se dobiti u ovoj službi.

Narodni poslanik iz Svrljiga, Milija Miletić podržava ovakav rad lokalne samouprave opštine Blace.

-Toplica je prepoznatljiva po jakoj poljoprivredi a Blace je lider u tome. Ja kao Narodni poslanik siguran sam da će mo imati mnogo veću aktivnost za razvoj Jugo-istoka Srbije a velika šansa za nas je razvoj poljoprivredne proizvodnje. Blački kačkavalj i rakija i svrljiški belmuž nešto je sa čime se možemo predstaviti svuda u svetu, ističe Miletić.

U amfiteatru srednje škole danas je održano i stručno predavanje od strane savetodavaca u poljoprivredne stručne službe Prokuplje.  Teme današnjeg predavanja bile su – organska proizvodnja i kontrlolisana poljoprivredna proizvodnja. Cilj ovih predavanja bio je, kako nam je Snežana Jović, dipl.inženjer poljoprivrede-savetodavac za zaštitu bilja, rekla, bio je da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa osnovnim principima organske i integralne proizvodnje , jer ovo podneblje ima dobre potencijale za takav vid proizvodnje. Predavači su bili:   Dejan Tonić, dipl.inženjer poljoprivrede, savetodavac u oblasti voćarstva i   Snežana Jović, dipl.inženjer poljoprivrede-savetodavac za zaštitu bilja.

Toplički dan poljoprivrednika održan danas u Blacu bio je veoma posećen a prisutni su imali priliku da saznaju nešto više na polju poljoprivrede.