U najvećem vinogradu na jugu Srbije „Topličkim vinogradima“,u selu Gojinovac rezidba u punom jeku

Toplo vreme krajem februara i početkom marta vinogradari su iskoristili za rezidbu u svojim vinogradima. Poljoprivredni stručnjaci iz oblasti vinogradarstva preporučuju da se rezidba obavi pre kretanja vegetacije, odnosno do početka proleća.

Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi (PSSS) Prokuplje Magdalena Todorović izjavila je da je rezidba vinove loze veoma značajna agrotehnička mera i predstavlja jedan od najvažnijih koraka i gajenju vinove loze.

–Orezan vinograd daje lepše, krupnije i kvalitetnije plodove, sa većim sadržajem šećera i suve materije. Sama rezidba trebala bi da se obave pre kretanja vegetacije, istakla je ona.

U najvećem vinogradu na jugu Srbije „Topličkim vinogradima“, koji se nalaze u selu Gojinovac, nedaleko od Prokuplja, koji se prostire na površini od skoro 50 hektara, rezidba je u punom jeku.

–Blaga zima i visoke temperature, neuobičajene za ovo doba godine, uslovili su da smo sa rezidbom krenuli u prvoj polovini februara. Ovaj posao do sada je obavljen na površini od blizu 35 hektara, izjavio je menadžer u „Topličkim vinogradima“ Dragan Kovačević i dodao da očekuje da rezidba bude završena u narednih 10 radnih dana, odnosno do kraja marta.