U pripremi prva monografija o čuvenom Gvozdenom puku

Edicija „Baština“ Narodnog muzeja Toplice, do kraja godine biće bogatija za još jednu važnu i značajnu istorijsku knjigu. Reč je o monografiji „Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912.-1918.“
-Ovo će biti prva monografija o najodlikovanijem puku srpske vojske, junacima čuvenog Gvozdenog puka, najboljem od tadašnjih 100 srpskih pukova, na kojoj radim gotovo tri godine. Sada smo u završnoj fazi i oglašavamo se zato što želimo da pozovemo i sve Topličane, da učestvuju u njenoj izradi. To će uraditi tako što će nam pokloniti ili pozajmiti fotografije svojih slavnih predaka, učesnika Velikog rata, junaka Gvozdenog puka, kako bi one našle mesto u ovoj monografiji, koja će svakako imati nemerljiv značaj i biti od koristi svima koji budu istraživali ovaj deo srpske istorije. To mogu da urade sve do 30. juna ove godine, rekao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić, koji će biti i autor ove monografije.
On je dodao da su o junacima ovog slavnog puka, do sada štampane samo brošure i knjige, a da će se sada, na jednom mestu, naći sve ono što treba da se zna o njima i njihovim ratnim odlikovanjima.

poklon porodice Jovic[1]
-Neke fotografije junaka Gvozdenog puka je objavio Muzej u Leskovcu u svojoj monografiji koja nosi naziv „Ratni put Moravske divizije“. Fotografije junaka Gvozdenog puka tamo su se našle, jer je on bio deo te divizije. One koje će se naći u našoj monografiji su iz zbirke našeg, ali i drugih muzeja i arhiva u Srbiji, kao i privatnih zbirki potomaka junaka Gvozdenog puka. Tu će se naći i fotografije iz fondova privatnih zbirki koje je muzej otkupio. Takve su zbirke dvojice istoričara, koji su napisali knjige o Gvozdenom puku, jedan je Dobrosav Turović, a drugi Radoje Kostić, istakao je Žarić.
Kako je naveo, pored spomenika, koji je Grad Prokuplje podigao junacima slavnog Gvozdenog puka, i ova monografija će predstavljati svojevrstan spomenik onima, koji su svojim životima platili cenu slobode.
-Muzej planira da, pored postojećeg Spomen-parka, u jednom delu Železničke stanice, otvori Spomen-sobu, koja će takođe biti posvećena ovim našim slavnim precima. Za ovaj projekat je Grad Prokuplje konkurisao kod Ministarstva kulture, a rezultati konkursa „Gradovi u fokusu“, biće poznati marta meseca ove godine, istakao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.