U prokupačkom kraju počela berba višanja – otkupna cena 50 dinara

U opštini Prokuplje, na površini od preko 2.000 hektara počela je ovogodišnja kampanja berbe višanja, koje su ove godine, prema rečima poljoprivrednih stručnjaka dobro rodile i izuzetno su dobrog kvaliteta sa velikim procentom suve materije i visokim procentom šećera u plodu.

Kako je rekao Milan Tošković poljoprivredni stručnjak za voćarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi (PSS) u Prokuplju, ovogodišnji dobar rod pored dobrog kvaliteta karakterisaće i solidna otkupna cena koja sada na početku berbe iznosi 45 dinara po kilogramu za prvu najkvalitetniju višnju i 30 dinara za rod druge klase.

Prema njegovim rečima to je nešto bolja cena od prošlogodišnje i ona nije definitivna jer će se menjati u zavisnosti sa ponudom i potražnjom, tako da se sada sa sigurnošću ne može reći da li će tokom berbe ona da raste ili da pada.

Kako je rekao Tošković za branje višanja se plaća, ako je ručno branje u pitanju 20 dinara po kilogramu, odnosno od 15 do 17 dinara za mašinsko branje.

–Zbog prolećnog mraza na nekim parcelama rod višanja će biti umanjen od 20 do 30 odsto, ali to ne znači da će i njen kvalitet biti slabiji, kazao je Tošković i naglasio da je u situaciji slabijeg roda uvek plod višnje kvalitetniji i krupniji.

–Najavljene visoke temperature učiniće da plod višnje brzo sazri i počne da opada, zato je preporučljivo da se berba obavi što pre, kazao je Milan Tošković.