U Prokuplju obeležen Svetski dan civilne zaštite

U Opštini Prokuplje danas je održana Svečana sednica povodom obeležavanja Svetskog dana civilne zaštite, 1. marta.
Svečanosti su pored pripadnika Civilne zaštite Odeljenja za vanredne situacije, prisustvovali predstavnici lokalne samouprave i javnih preduzeća i ustanova u Prokuplju.
Komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Nebojša Vukadinović, pozdravio je prisutne i čestitao praznik pripadnicima Civilne zaštite.
-Ovaj dan se svečano obeležava u celom svetu od 1990. godine, odlukom Generalne skupštine međunarodne organizacije civilne zaštite. Cilj je da se ukaže na značajnu ulogu službi civilne zaštite u slučaju različitih vrsta opasnosti koje ugrožavaju ljude, životinje, imovinu, kulturna dobra, životnu sredinu. Civilna zaštita predstavlja odgovor i spremnost države na različite opasnosti. Zbog toga se mora sve više unapređivati, razvijati i imati sve značajnije mesto u sistemu zaštite i spasavanja građana u slučaju opasnosti, istakao je Nebojša Vukadinović i dodao da je zadatak svih lokalnih samouprava da više sredstava izdvajaju za formiranje i opremanje jedinica Civilne zaštite, kako bi one još efikasnije mogle da deluju u slučaju opasnosti.
Ovom prilikom on je podsetio na elementarne nepogode koje su zadnjih godina pogodile Srbiju i Toplicu. U poplavama koje su 2014. i 2015. godine zadesile Toplički kraj, sprovedena je velika akcija spasavanja imovine i građana u kojoj su učestvovali pripadnici Civilne zaštite, MUP-a , Vojske, javnih preduzeća, kao i veliki broj građana. Zajedničkim snagama svih učesnika u akcijama koje su organizovane na teritoriji Topličkog okruga, izbegnute su štete većih razmera.