U Prokuplju obeležena 107. godišnjica Topličkog ustanka uz državne i vojne počasti

U Prokuplju je danas, uz najveće državne i vojne počasti, obeležena 107. godišnjica Topličkog ustanka. Tim povodom je u centru grada održana svečana ceremonija, a na spomenik Topličanima, palim u Prvom svetskom ratu, položeni su venci zahvalnosti i poštovanja.

IMG_20240226_112122

Vence su položile delegacije Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, delegacije Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Topličkog upravnog okruga, predstavnici Grada Prokuplja, kao i brojna boračka udruženja i organizacije.

naslovna

Pre početka zvaničnog dela ceremonije, pred spomenikom Topličkim junacima sveštenstvo crkve Sveti Prokupije, služilo je parastos za sve poginule vojnike i stradale u ustanku.

ustanak1-768x509

-Sa najvećom čašću i nadahnućem što smo potomci junaka, danas obeležavamo 107. godišnjicu Topličkog ustanka. Tada, danas i u svim vremenima ovaj ustanički juriš, u okvirima junaštva i slobodoljublja, predstavlja jedan od najvećih podviga u istoriji ljudskog roda. On je iskazao svu želju i snagu jednog brojčano malog naroda, da slobodno i dostojanstveno živi, i to u vremenu kad je gotovo ceo svet bio okovan ratnom tamom. Kao plod tog junaštva i žrtve u svim našim borbama za pravdu protiv zavojevača, rodila se današnja slobodna Srbija, rekao je gradonačelnik Prokuplja Miroslav Antović.

ustanak3-768x568

On je istakao da je 1917. godine, u okupiranoj Srbiji, počeo prvi i jedini narodni oružani ustanak u porobljenoj Evropi.

ustanak4-768x639

-Toplički narod nije mogao da trpi nezapamćeni teror, pljačku, paljenje i uništavanje seoskih naselja, i zatiranje srpske kulture i tradicije. Početak prisilne regrutacije srpskih sinova u okupatorske jedinice, koji su trebali da krenu na svoje najrođenije je ono što je ustanike podiglo na oružje. Oko ustaničke ideje okupili su se, muškarci, žene, i deca. Nije bilo izgovora kad se brani srpsko ime. I u ovom ustanku su naši preci umirali da večno žive. Ni te 1917, se nije branila samo Toplica, već i Srbija. Sve naše bitke su vanvremenske, za čast i slobodu, za budućnost za ono što ostaje i što nema zemaljsku cenu. Naše bitke su danas drugačije. Mi treba da pobedimo u borbi, da nam škole i bolnice budu savremeno opremljene, da gradimo nove puteve i fabrike. Cilj ka kome stremimo je da nam se rađa više dece i da njima obezbedimo bolji život, u miru i napredku. Danas naše pobede treba da budu novi životi, životi naše dece, koja će koračati putevima koji ih povezuju sa svetom, dodao je Antović.

ustanak5-768x585Naglasio je da ukoliko poštujemo i ne zaboravljamo svoju prošlost, uz znanje, marljiv rad i veliko zalaganje na svim poljima, možemo se nadati i graditi bolju budućnost.

ustanak6-768x557

-Za nove borbe i pobede Prokuplje i Toplica imaju svesrdnu pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se ovde sa nama, na stogodišnjicu od izbijanja Topličkog ustanka, poklonio senima naših ustanika. Za svoju viziju o gradu, koji je bolje mesto za život svih svojih sugrađana, imamo podršku i Vlade Republike Srbije. Sa svetlim zavetom prema precima i pogledom u budućnost ovde ponosno stojimo, jer imamo obavezu, pre svega prema prema potomcima, da Prokuplje i cela Toplica, koračaju napred u nove pobede. Neka je večna slava i čast junacima Topličkog ustanka, ali i svim junacima palim za slobodu, zaključio je gradonačelnik Prokuplja Miroslav Antović na ceremoniji povodom obeležavanja Topličkog ustanka u Prokuplju.

ustanak8-768x593

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof dr Dejan Antić, u ime Vlade Republike Srbije i Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, predvodio je u Prokuplju državnu ceremoniju obeležavanja 107. godišnjice od podizanja Topličkog ustanka.

ustanak13-768x621

-U ime najvećeg okupacionog mraka na evropskom tlu, koje je grcalo pod čizmom germanskog imperijalizma i njegovih saveznika, mali srpski narod se usudio da upali baklju slobode i podigne oružanu pobunu na sopstvenom pragu-poharanom i porobljenom. Ne želeći da trpi masovne likvidacije svojih sunarodnika, pljačku, nasilje i pokušaje asimilacije, koje su činile okupacione vlasti, onog časa kada je najavljena nasilna mobilizacija srpskih mladića za bugarsku vojsku, jug Srbije se podigao na oružje i na današnji dan 1917. godine, započeo Topličko-jablanički ustanak, jedini organizovani ustanak u porobljenoj Evropi, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, srpski su ustanici za kratko vreme oslobodili prostor između Jastrepca, Kopaonika, Radan planine, Kukavice i Južne Morave, gde su obrazovali ustaničku državu.

-Ipak, zbog brojčane nadmoći okupatorskih snaga, nedostatka naoružanja i komandnog kadra, Toplički ustanak je kroz mesec dana, ugušen u krvi. Gušeći ustanička dejstva, bugarski okupator je na ovim prostorima, za samo nekoliko meseci, svirepo pobio 20.000 ljudi. Među likvidiranima je najviše bilo žena, dece i staraca, naveo je Antić.

Državni sekretar je, na ceremoniji obeležavanja godišnjice Topličkog ustanka u Prokuplju, podvukao da nemamo prava da zaboravimo herojsku borbu i žrtvu naših predaka, kao ni slobodu, koju su nam preci ostavili.

-Svakome, pa i našim nekadašnjim neprijateljima, treba pružiti ruku saradnje i prijateljstva, jer je to jevanđeljska vrlina. Samo smo dužni, da radi naših potomaka pamtimo svoju istoriju, kako nam se stradanja u Toplici, Surdulici ili Pustoj Reci, više nikada ne bi ponovila. Sloboda je bila i ostala najuzvišenija vrednost srpskog naroda. Uveren da ćemo i danas, svesni svoje herojske i mnogostradalne prošlosti, uspeti da je sačuvamo, braneći suverenitet, političku nezavisnost i teritorijalnu celovitost države Srbije. Samo je slobodna i nezavisna Srbija garant opstanka našeg naroda, nacionalne kulture i identiteta, zaključio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić, na obeležavanju 107. godišnjice od izbijanja Topličkog ustanka.

U programu obeležavanja ovog značajnog istorijskog datuma, učestvovao je hor crkve „Svetog Prokopija“, i članovi Književne omladine Prokuplje, Katarina Krstić, Vukašin Lekić i Pavle Ranđelović, kazujući stihove „Prkosne pesme“ Dobrice Erića.