U Prokuplju promovisana knjiga – Toplica i Dobrič

????????????????????????????????????

U organizaciji Narodne biblioteke “Rade Drainac“, u Narodnom muzeju Toplice predstavljena je knjiga „Toplica i Dobrič“, istoričara Borisava Čelikovića. Reč je o, do sada, najpotpunijem zborniku tekstova o prošlosti i poreklu stanovništva Toplice i Kuršumlije.

promocija2
-Brojna i veoma dinamična migraciona kretanja i etnički procesi, koji su se do danas izvršili na području Toplice, formirali su ovo područje Srbije u specifičnu oblast, kako u etničkom i populacionom razvoju, tako i u pogledu mnogih i intenzivnih kulturnih ukrštanja, koja su se u uslovima etničkih procesa izvršila na ovom području. Kao rezultat svih ovih pojava, formiran je kvalitativno nov etnički i kulturni profil Topličana u toku najnovijeg perioda razvoja, koji u sebi nosi mnoge elemente tradicionalne kulturne baštine, rekao je, između ostalog, istoričar Čeliković.

promocija1
Borisav Čeliković je najpoznatiji po interesovanju i proučavanju porekla stanovništva Srbije. On je priređivač edicije „Koreni“, u izdanju Službenog glasnika, od njenog ustanovljenja.
U izloženim analizama i zaključcima u knjizi, autor je pokušao da sagleda u kojoj su meri etnološki faktori bili značajni za proučavanje pojedinih faza u kulturnom razvoju Toplice.
-Kakve će biti dalje perspektive u formiranju savremenih odlika života i običaja Topličana, može se pretpostavljati uglavnom na osnovu, u celini sagledanih pravaca etničkih kretanja i procesa i kulturnih preobražaja ovog kraja, dodao je autor.
Direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“, Dragan Ognjanović, koji je takođe govorio o ovoj knjizi, istakao je da ona predstavlja kapitalno delo i da je to prva knjiga u kojoj su Toplica i Dobrič obrađeni po metodologiji Jovana Cvijića.
-Ona će biti nezaobilazni priručnik za srednjoškolce, studente i sve istraživače, koji budu želeli da istražuju Toplicu i Dobrič, naglasio je Ognjanović.
Razmatranja o etničkim procesima i tradicionalnoj kulturi Toplice, ne znače i završetak postavljenih problema proučavanja.
-Tek posle, ovde izvršenih, osnovnih proučavanja, može se prići detaljnim etnografskim monografskim proučavanjima Toplice, koji će pokazati i potvrditi da je Toplica jedna od specifičnih oblasti centralnog dela Balkanskog poluostrva, sa obeležjima tradicionalne kulture metanastazičkih balkanskih područja, zaključio je istoričar Borisav Čeliković.