Učenici OŠ “Toplički heroji” iz Žitorađe posetili spomenik junacima “Gvozdenog puka”

????????????????????????????????????

Više od 150 učenika Osnovne škole ,,Toplički heroji” iz Žitorađe, danas je u okviru đačke ekskurzije posetilo Spomen-park posvećen „Gvozdenom puku“, koji je krajem prošle godine, uz najveće državne počasti, otvorila premijerka Republike Srbije Ana Brnabić.
Đacima iz Žitorađe, direktor Narodnog muzeja Toplice, Darko Žarić, pred spomenikom održao je svojevrstan čas istorije, na kome ih je upoznao sa zbivanjima iz Prvog svetskog rata i istorijom slavnog Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, u čijem sastavu su se borili Topličani.
Do sada je ovo velelepno zdanje, u okviru đačkih ekskurzija, posetilo stotinak učenika Medicinske škole “Dr Izabel Emsli Haton” iz Vranja i učenici Bogoslovije ,,Sv. Kirilo i Metodije” iz Niša.
-Jako smo zadovoljni ovom i sličnim posetama Spomen-parku, koji je ušao u redovan plan poseta školskih ekskurzija u Srbiji, kazao je Žarić i dodao da je to od velikog značaja za toplički kraj, koji je time dobio još veći istorijsko-kulturni značaj.
Prema njegovim rečima, predstavnici Grada Prokuplja i Muzeja uputili su molbu i Ministarstvu trgovine i turizma da ovaj spomenik uvrsti u program turističkih organizacija.
-Spomenik junacima “Gvozdenog puka” od početka ove godine posetilo je blizu 300 đaka i turista, a među njima i članovi Udruženja za negovanje slobodarskih tradicija iz Kruševca, oficiri 3. Skladišnog bataljona Vojske Srbije, članovi Udruženja za negovanje i čuvanje srpske kulture ,,Kajmakčalan” iz Beograda, kao i delegacija Ministarstva odbrane Gruzije, istakao je Darko Žarić.