Žene u Toplici osnažene da prijave porodično nasilje

????????????????????????????????????

U Prokuplju je danas održan okrugli sto na kojem su predstavljeni rezultati projekta „Povećanje dostupnosti socijalnih usluga ženama sa iskustvom porodičnog i partnerskog nasilja Topličkog okruga“.
Projekat je realizovalo Udruženje Romkinja „Osvit“ iz Niša u partnerstvu sa Gradom Prokupljem, a uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.
-Drago mi je da smo uspešno realizovali ovaj projekat i da će nam rezultati osmomesečne borbe protiv porodičnog i partnerskog nasilja poslužiti kao putokaz za dalje unapređenje socijalnih usluga potencijalnim korisnicama. Tokom sprovođenja projekta, održali smo više radnih sastanaka sa predstavnicama Udruženja „Osvit“, dogovarali se oko planiranih aktivnosti, kako bi došli do što kvalitetnijih usluga, rekao je zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović.
On je dodao da će Grad Prokuplje nastaviti da podržava ovakve projekte i izrazio nadu da će, Akcionim planom, ovaj vid socijalnih usluga biti sagledan, a sve u cilju prevencije nasilja i podrške ženama koje trpe porodično nasilje.
O sprovedenim aktivnostima u okviru realizacije projekta, govorila je direktorka Udruženja „Osvit“ Ana Saćipović, koja je istakla da su na području Topličkog okruga za šest meseci pružene 62 usluge SOS telefona.
-Svako prijavljeno nasilje je naš veliki rezultat. Naš cilj je da ženu osnažimo da ne ćuti i ne trpi nasilje, da pozove SOS broj, na kojem će dobiti podršku da prijavi nasilje nadležnim službama, kazala je Saćipović.
Prema njenim rečima, sredstvima Vlade Švajcarske ovde je otvorena i tehnički opremljena Kancelarija za rad SOS telefona. Ova usluga je besplatna i dostupna je ženama sa područja Topličkog okruga, koje u slučaju nasilja mogu da se jave na broj telefona 027/324-344 u Prokuplju, dok je broj u Nišu 018/515-318. Broj SOS centrale je 0800 100 909.