Učenici Poljoprivredne škole u Prokuplju praksom obnavljaju i proširuju znanja

Dolaskom proleća, učenici Poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” sada više vremena provode na praktičnoj nastavi koja se obavlja na školskoj ekonomiji.

polj.skola1 (1)
Stečeno znanje u učionicama i kabinetima, srednjoškolski proširuju u pekarskoj radionici, voćnjacima, plastenicima i školskom parku.
Rukovodilac školske ekonomije, Miroslav Mitrović, rekao je da su đaci proteklih dana završili rezidbu voćnih stabala breskve, jabuke, kajsije i kruške, a da će se za par dana završiti i rezidba voćnih stabala šljive-stenlej.

polj.skola2
-Tokom prakse u voćnjacima, koji se prostiru na površini od sedam hektara, profesori su učenicima govorili i pokazivali na koji način se odstranjuju zaražene, oštećene i polomljene grane, kako bi se stvorila kruna drveta koja će dati najbolji rod, rekao je on dodao da deca sa zadovoljstvom obavljaju praktičan deo nastave.

polj.skola3
Tokom zime, u plastenicima je bila posađena salata koja se sada bere i prodaje zainteresovanim kupcima. Nakon berbe, u dva velika plastenika biće posađen paradajz, krastavac i paprika.
-U plastenicima se učenicima na praktičan način pokazuje tehnologija proizvodnje i zaštite povrtarskih kultura, kaže Mitrović i dodaje da stečeno znanje srednjoškolci najvećim delom primenjuju na svojim porodičnim gazdinstvima.
Učenici pekarskog smera, u svojoj pekarskoj radionici, tokom cele školske godine uče veštinu i tehnologiju pripreme sirovina za pravljenje raznih slatkih i slanih peciva, kolača, bureka i drugih pekarskih proizvoda.
-Praktična nastava, bez obzira gde da se obavlja, je mnogo zanimljiva. Osim praktičnog sticanja znanja, na ovoj nastavi pokazujemo svoje veštine i ideje koje u najvećem delu naši profesori prihvataju, izjavili su učenici Poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” u Prokuplju.