Prokupački planinari putevima legendarnog vođe Topličkog ustanka Koste Pećanca

Planinarsko skijaški klub „Toplica“ iz Prokuplja organizovao je planinarski pohod na planinu Sokolovica, u dužini od 30 kilometara, kako bi članovi posetili pećinu u kojoj se skrivao tokom Topličkog ustanka 1917. godine legendarni vođa ustanka Kosta Pećanac.

planinari1
-Ovo je prvi put posle mnogo godina da smo posetili Kostinu pećinu, njegovu kolibu i ustaničke čeke i osmatračnice, i markirali ta mesta, kazao je predsednik prokupačkog Planinarskog kluba Darko Žarić.
On je istakao da će planinari ove zaboravljene i napuštene objekte obnoviti, kao i da će planinarska staza duga 35 kilometara, od Prokuplja do Kostine pećine biti markirana i kao obavezna buduća maršuta na putu planinarske „Male topličke transverzale“.
-Posebno ćemo obratiti pažnju na krak transverzale, u dužini od oko 15 kilometara, koji spaja Prolom Banju sa ovom destinacijom i tako na putu planinara, koji ovde dolaze iz celog sveta, povezati istorijske spomenike iz Topličkog ustanka sa veličanstvenim prirodnim lepotama Velikog i Malog krša planine Sokolovica, istakao je Žarić.
Prema njegovim rečima, nova staza za planinarenje koju će na ovaj način promovisati zvaće se „Putevima Koste Pećanca“ i njom će prvi put pešačiti planinari iz cele Evrope krajem ove godine.
Kosta Pećanac, uz legendarnog Kostu Vojinovića, bio je vođa Topličkog ustanka tokom Prvog svetskog rata, koji je u novijoj istoriji zabeležen kao najkrvaviji ustanak jednog golorukog porobljenog naroda protiv okupatora.
Tokom ustanka, poginulo je oko 3.000 boraca komitskih odreda, a tokom nezapamćenog terora ubijeno je oko 20.000 civila. Internirano je oko 180.000 ljudi, a nekoliko hiljada njih je stradalo u internaciji i logorima.
Okupator je u Toplici do temelja spalio gotovo sva sela.