Poljoprivredno stručna služba Prokuplje na usluzi građanima

-Izuzetno sam zadovoljan uslugama koje mi pružaju savetodavci u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplje, izjavio je mladi poljoprivrednik Miroslav Joksimović iz Jugovca i dodao da mu stručnu pomoć u popuni zahteva za obnovu registracije, informacije o dodeli podsticajnih sredstava po raznim osnovama, daje savetodavac Duška Petrović.
Ovaj poljoprivrednik, koji obrađuje skoro 10 hektara zemlje i čuva ovce, napominje da već godinama sarađuje sa zaposlenima iz ove službe i da savetodavci često obilaze njegovo gazdinstvo.
Savetodavac Snežana Jović rekla je da prostorije ove službe u proseku poseti oko 20 poljoprivrednika, kojima se pruži neophodna pomoć u popuni zahteva za registraciju, odnosno obnovu registracije poljoprivrednih gazdinstava.
-Poljoprivrednici pomoć u popuni obrazaca mogu dobiti u prostorijama Poljoprivredne stručne službe svakog dana, u vremenu od 7.30 do 14.30 časova, izjavila je Jović.
Govoreći o trenutnom stanju ozimih kultura, koje se na teritoriji u Prokuplju nalaze na površini od skoro 2.800 hektara, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Radovan Bjelica kaže da se već sada, što je neuobičajno za ovo doba godine, oseća nedostatak vlage u zemljištu.
-Pošto je vegetacija već počela, bilo bi dobro kada bi narednih dana pala veća količina kiše, rekao je Bjelica.
Lepo vreme voćari su iskoristili za rezidbu i zimsko prskanje.
Savetodavac za zaštitu bilja, Ivana Obradović, ističe da je tokom rezidbe trebalo odstraniti oštećene i suve grane iz voćnjaka.
-Za zimsko prskanje, najvažnije je pravovremeno upotrebiti adekvatan preparat. Najbolji preparat je plavo ulje, fungicid na bazi bakra i insekticid na bazi permetrina, zaključila je Ivana Obradović.